Asielzoekers opnieuw gedwongen op stoelen te slapen; Nog vier regio’s zetten opvangcentra op

Image source - Pexels.com


Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland zijn vanaf woensdag de eerste vier veiligheidsregio’s die gedurende twee weken 600 asielzoekers opvangen in crisissituaties, zo maakt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bekend. De maatregel moet de druk helpen verlichten op het asielaanvraagcentrum in Ter Apel, waar vannacht weer zo’n 100 asielzoekers op stoelen hebben geslapen.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel maakte dinsdag bekend dat de veiligheidsregio’s om de beurt mensen gaan opnemen. Deze nieuwe afspraken moeten de grootste problemen tot augustus voorkomen.

De veiligheidsregio’s spraken af ​​dat vier veiligheidsregio’s voor twee weken onderdak zouden regelen voor elk 150 mensen. Nederland telt 25 veiligheidsregio’s, dus dat moet zorgen voor voldoende opvangcapaciteit voor de komende twaalf weken. Dit om te voorkomen dat mensen in de gangen van aanmeldcentrum Ter Apel op stoelen moeten slapen, zoals de afgelopen weken meerdere keren is gebeurd.

Maandagavond hadden 120 mensen geen bed in het centrum. Dinsdag moesten 100 mensen op stoelen in de wachtruimte overnachten, meldt het COA woensdagochtend. Nog eens 70 mensen brachten de nacht door in een sporthal nabij het centrum. “Dat is een vast gebouw op het terrein. Daar kunnen mensen slapen. Maar dat is niet wat we willen. Het is ingegeven door de schaarste aan opvangplekken.”

Ter Apel heeft het al maanden moeilijk omdat de uitstroom van vluchtelingen uit asielzoekerscentra naar tehuizen stagneert. “Het systeem is verstopt”, zegt een COA-woordvoerder. In Ter Apel is plaats voor 2.000 mensen. Maandag en dinsdag zijn vaak de drukste dagen in het centrum, zegt de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?