Asielaanvragen uit Turkije zijn afgelopen kwartaal gestegen

Image source - Pexels.com


Het aantal asielaanvragen van Turken stijgt voortdurend, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De IND meldt dat 1.814 Turken zich in het derde kwartaal hebben aangemeld voor Nederland. Het aantal Turkse asielzoekers schoot omhoog in vergelijking met het vorige kwart, toen 250 Turken asiel aanvroegen.

“Je ziet een compensatie-effect van de pandemie”, zegt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk tegen Trouw. “Ook in Frankrijk en Duitsland zie je continu meer Turkse vluchtelingen.”

Autoriteiten in Turkije zagen aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen als verantwoordelijken voor de poging tot staatsgreep in 2016. “Turkije vervolgde aanvankelijk mensen die banden hadden met de Gülen-beweging”, zei Van der Linden. “Journalisten, leraren, mensenrechtenverdedigers, ze lopen allemaal het risico gearresteerd te worden. En wie Koerdisch of politiek actief is, is ook niet veilig.”

Van der Linden geeft aan dat in de overgrote meerderheid van de gevallen de aanvraag wordt ingewilligd.

Sinds mei van dit jaar hebben Turkse vluchtelingen geen speciale status meer. Ze moeten dezelfde inburgeringsprocedures volgen als mensen uit Marroco of India, wat inhoudt dat ze Nederlands leren en aan het werk gaan.

De meerderheid van de Turken die in het verleden naar Nederland verhuisden, kwamen voor werk of voor gezinshereniging. De afgelopen jaren kwamen ook Turkse studenten studeren aan Nederlandse universiteiten.

De nieuwe toestroom van Turkse asielzoekers zijn “geen economische vluchtelingen”, zei het Vluchtelingenwerklid.

Het totaal aantal nieuwe asielaanvragen is volgens de IND gestegen van 2.746 in augustus naar 3.962 in september. Turkse vluchtelingen uit de grootste groep asielzoekers na mensen uit Afghanistan en Syrië. De IND stelt dat september de negende maand op rij was met een stijgend aantal asielaanvragen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?