Arme huishoudens zien minder overheidsgeld door verlaging van brandstof- en energiebelasting

Image source - Pexels.com


Recente belastingverlagingen op brandstof en energie komen rijkere huishoudens meer ten goede dan arme of middeninkomens, volgens rapporten van Trouw en De Groene Amsterdammer op basis van berekeningen van Investico. Een derde van de 2,1 miljard euro die het kabinet opzij zet voor verlaging van btw en benzineaccijns komt ten goede aan de rijkste 20 procent van Nederland.

Arme huishoudens verbruiken minder energie en brandstof dan rijke. Omdat de belastingverlagingen eigenlijk een korting zijn op benzine, diesel, gas en elektriciteit, krijgen arme huishoudens een kleiner percentage van het geld dat de overheid opzij heeft gezet. Daarnaast krijgen middeninkomens – waarvan minister Sigrid Kaag van Financiën zei dat de overheidsmaatregelen vooral ten goede kwamen – een vijfde van het subsidiepakket.

Uit de berekeningen blijkt dat huishoudens met het laagste inkomen samen 11 procent van het verlichtingspakket ontvangen. Ook de allerarmste huishoudens krijgen er 800 in een eenmalige energietoeslag, maar de overige 800.000 huishoudens met een inkomen tussen het bijstandsniveau en een jaarsalaris van 22.600 euro zullen het zwaarst getroffen worden, vertellen experts aan de pers.

Ondertussen worden de rijkste huishoudens gecompenseerd voor 40 procent van de verwachte kostenstijging. Ook bedrijven die gebruik maken van bedrijfswagens krijgen een deel van deze tegemoetkoming.

“Dit soort maatregelen moeten altijd specifiek gericht zijn op de laagste inkomens”, zegt ING-hoofdeconoom Marieke Blom tegen de pers. “Hierdoor blijft het totaalbedrag voor de overheid ook laag. Nu gaat de overheid grote sommen geld lenen ten koste van toekomstige generaties. En dat geld geeft de overheid vooral uit aan de rijkste mensen.”

Er is geen commentaar gegeven aan beide nieuwsuitzendingen door het ministerie van Financiën of het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?