Amsterdamse scholen moe van traag Kabinet Covid-beleid

Image source - Pexels.com


Veel van de 220 basisscholen in Amsterdam zijn van plan om groep 8-leerlingen direct na het einde van de wintervakantie op 9 januari weer in de klas te verwelkomen, ongeacht het hangende besluit van het kabinet om de scholen gesloten te houden als onderdeel van de aanhoudende afsluiting. Het demissionaire kabinet is van plan om op 3 januari een definitief besluit over scholen naar buiten te brengen. Scholen vinden dat veel te laat, meldt Nieuwsuur.

Er zijn meer dan 7.000 leerlingen in groep 8, het laatste leerjaar voordat ze naar de middelbare school gaan. De eerste maand van het jaar is vooral belangrijk voor hen, aangezien zij naar hun afstuderen vorderen door gestandaardiseerde tests af te leggen die van invloed zijn op de belangrijke aanbevelingen die basisscholen geven over de volgende fase van het onderwijs van een student.

“Behalve dat ze al twee keer thuis zijn geweest, moet er advies worden gegeven en tests worden gedaan die dat advies sturen”, zegt Eva Naaijkens, directeur van de Alan Turing School in Amsterdam. Als je bedenkt dat de leerlingen moeten werken aan het afronden van de basisschool, hun middelbare schoolvoorkeuren selecteren en binnenkort afscheid nemen van een aantal klasgenoten, “Het is logisch om te zeggen dat de groep kwetsbaar is”, concludeerde Naaijkens.

“Natuurlijk zijn er veel positieve signalen geweest over Omicron”, vertelde epidemioloog Amrish Baidjoe aan Nieuwsuur, in een discussie over de nieuwe variant van het coronavirus die misschien besmettelijker is, maar minder pathogeen. “Het is echt afwachten. Het is nog te vroeg om te zeggen. Laat de huidige besmettingen eerst wat meer afnemen, dan komt er ruimte om te experimenteren met nieuwe manieren om scholen en andere sectoren veilig te openen.”

Ook Mariëlle Paul, Tweede Kamerlid namens de VVD-partij van premier Mark Rutte, was niet enthousiast. “We kunnen nog niet zeggen of het verstandig is om de scholen te openen [on January 10]’, zei ze. De zorgexperts die de regering adviseren, hebben tijd nodig om de verspreiding van het virus te analyseren om een ​​constructief oordeel over de kwestie te kunnen geven, zei ze. wachtte op dat advies.”

D66-Kamerlid Paul van Meenen was meer voorstander van het Amsterdamse plan, ook al is het geen perfecte oplossing. “Natuurlijk is het belangrijk voor deze kinderen, in een belangrijk jaar, en lichamelijke opvoeding is het beste”, zegt hij tegen Nieuwsuur. “Laten we alles doen wat veilig is.”

Naaijkens zei dat het Amsterdamse plan een “noodmaatregel” is en zou liever hebben dat alle kinderen minstens twee of drie dagen per week naar school gaan. “Maak de school half open zodat we alle leerlingen kunnen bedienen. Ik zie niet graag dat sommige kinderen thuis zitten en andere naar school gaan.” Ze voegde eraan toe dat de discussie landelijk door het kabinet moet worden gevoerd op een manier waar alle kinderen van kunnen profiteren.

“De ad-hocmaatregelen zijn simpel gezegd heel slecht. Ze bieden niet de zekerheid en structuur waar we in het onderwijs op moeten letten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?