Amsterdamse restaurants willen RLD-terrassen alleen op drukke avonden beperken

Image source - Pexels.com


Terrassen op de Amsterdamse Wallen zouden alleen op drukke vrijdagen en zaterdagen moeten krimpen. Dat vinden lokale horecaondernemers, meldt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Bedrijven die actief zijn in het bij toeristen populaire gebied reageerden eerder boos op maatregelen die Amsterdam nam om drukte en overlast op de Wallen te voorkomen.

Burgemeester Femke Halsema maakte onlangs bekend dat voor de Wallen de vergunning voor cafés en restaurants om terrassen uit te breiden wordt ingetrokken. De uitbreiding was een gebaar naar Amsterdamse horecaondernemers zodat ze meer gasten konden ontvangen toen de coronavirusbeperkingen alleen buiten zitplaatsen toestonden en mensen 1,5 meter uit elkaar moesten blijven. Ook na het wegvallen van die afstandsregel mochten terrassen tijdelijk groter worden, zodat er meer gasten terecht kunnen.

Maar daar komt op de Wallen een einde aan omdat, in de woorden van de burgemeester, “bereikbaarheid, leefbaarheid en openbare ruimte onder druk komen” nu naar verwachting massa’s toeristen deze zomer de Wallen zullen bezoeken. KHN noemt haar eigen tegenvoorstel een ‘handboek’.

De branchevereniging, die woensdag overleg heeft gevoerd met andere ondernemersverenigingen uit de buurt, zegt dat het inperken van de terrassen ondernemers hard raakt. “De terugkeer van bezoekers lijkt ons nu de oorzaak, niet de incidenten. Een kleine selecte groep bewoners lijkt Halsema te kunnen dicteren wat de maatregelen moeten zijn”, aldus de belangenorganisatie. Ook KHN vindt dat de schuld voor de drukte nu eenzijdig wordt afgewenteld op de ondernemers.

Naast het beperken van de grootte van terrassen, wil Amsterdam ook een alcoholverbod uitbreiden. Andere aangekondigde maatregelen zijn onder meer vervroegde sluitingstijden en meer acties tegen drugshandel op straat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?