Amsterdams cultureel centrum geconfronteerd met gewelddadige bedreigingen na uitsluiting FvD van verkiezingsdebat


Het Amsterdamse debatcentrum De Balie heeft woensdag extra beveiliging ingehuurd vanwege dreigende telefoontjes over een aankomend verkiezingsdebat. De gesprekken begonnen nadat de extreemrechtse partij FvD op Instagram had gepost dat De Balie ze “afzegde” door ze niet uit te nodigen om deel te nemen aan het debat, meldt De Telegraaf.

Op het Instagram-bericht van dinsdag liet de FvD weten dat de partij “uitgesloten was van deelname” aan het debat. Het bericht bevatte een foto van de FvD-leider in Amsterdam Anton van Schijndel en de tekst ‘stop annuleer cultuur’.

De Balie noemt de beschuldiging ‘duidelijk bullshit’. “Er doen veel partijen mee aan de verkiezingen. Door ruimte- en tijdgebrek kun je geen uren met elkaar in debat gaan. We moeten keuzes maken”, zegt De Balie-directeur Youri Albrecht tegen de krant. “Vanwege de Instagram-post zijn er de afgelopen dagen telefoontjes en bedreigingen geweest. Dat is enorm belastend voor onze medewerkers.” Ook een handvol FvD-aanhangers protesteerde woensdag buiten het debatcentrum.

Lees ook:  Kiezers maken zich grote zorgen over woningbouw nu verkiezingen naderen

Volgens Youri zijn de partijen die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het debat, gekozen op basis van “de relevantie van de afgelopen vier jaar en de peilingen”. “Er zijn ook andere feesten die niet komen, ook nieuwkomers die graag mee hadden willen doen. Dit heeft niets met annulatiecultuur te maken. Ik begrijp totaal niet waar dit over gaat.”

FvD-fractieleider Van Schijndel, die begin deze week deelnam aan het AT5-verkiezingsdebat, zei tegen De Telegraaf dat het “een zeer gevaarlijk precedent is dat Forum van het debat wordt uitgesloten”. “Wij hebben een andere rol in de stadspolitiek dan de gevestigde partijen en zijn de uitdagers. Forum zou dan bij zo’n debat aanwezig moeten zijn”, aldus Van Schijndel. Hij stelt dat zijn partij het slachtoffer is van een ‘cancel-cultuur’, hoewel ook andere partijen niet waren uitgenodigd. “Een geval van deplatforming.”

Van Schijndel wees de dreigementen aan het adres van De Balie wel van de hand. “Het is altijd verwerpelijk om vervelende dingen in de telefoon te roepen.”

Lees ook:  Ministers van Volksgezondheid en Justitie winnen Big Brother Award voor privacyschendingen

Plaats een reactie