Amsterdam vreest Covid protestgeweld zondag; Stelt stop-en-zoekzones in

Image source - Pexels.com


De leiders van de gemeente Amsterdam en de lokale afdelingen van politie en OM hebben zondag meerdere locaties aangewezen als veiligheidsrisicogebieden. De locaties zijn waar demonstranten zullen samenkomen onder de vlag “Herdenking van de Koffieslag”, een verwijzing naar de demonstratie van 17 januari 2021 die uitmondde in een rel.

De politie denkt dat mensen zondag opnieuw zullen proberen illegaal vuurwerk en wapens naar de protesten te brengen. Om het protest veilig te laten verlopen zijn het Oosterpark, het Westerpark en het Olympisch Stadion, de plekken waar de deelnemers zich verzamelen en het Museumplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat preventief iedereen in die gebieden willekeurig kan worden gefouilleerd.

De gemeente laat weten dat er “in nauw overleg met de organisatie” afspraken zijn gemaakt om de demonstratie vreedzaam en verantwoord te laten verlopen. “De organisator distantieerde zich van groepen en individuen die uit zijn op een confrontatie met de politie”, aldus een persbericht.

Burgemeester Femke Halsema deed ook een dringend beroep op de demonstranten om zich aan de voorschriften te houden, aanwijzingen van verkeersleiders en politie op te volgen en de demonstratielocatie te verlaten bij dreiging van ongeregeldheden of geweld, zowel voor hun eigen veiligheid als die van anderen. Als mensen zich niet aan de regels houden, grijpt de politie in.

Een verboden demonstratie tegen de coronavirusmaatregelen die op 17 januari vorig jaar op het Museumplein in Amsterdam werd georganiseerd, is door de organisator gereorganiseerd als een moment waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten voor een kopje koffie. De nauwelijks verhulde poging om niet als illegaal protest bestempeld te worden, lokte zo’n duizend mensen naar het gebied.

De oproerpolitie hield stand in het gebied toen de politie aanwijzingen ontving dat er maar liefst 10.000 zouden aankomen. Uit heel Nederland kwamen mensen opdagen die protesteerden tegen de lockdown, de avondklok die die maand werd ingesteld en het kabinet van premier Mark Rutte. Sommigen verspreidden ook complottheorieën over Covid-19, vaccins en mobiele 5G-netwerken.

Toen de autoriteiten mensen vroegen te vertrekken, weigerden velen in de menigte. De politie kreeg toestemming om het Museumplein te ontruimen en mensen de omliggende straten in te rijden. Waterkanonnen, oproerpolitie en bereden politie drongen de menigte binnen. In totaal werden bijna 150 mensen gearresteerd.

“Onder de demonstranten bevond zich een groep van 200 tot 250 mensen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Er werden stenen van de straat gehaald en naar agenten gegooid. Sommigen hadden ook vechthandschoenen, handwapens en vuurwerk bij zich”, zei de stad die dag in een verklaring.

Nu een jaar later organiseerde Nederland in Verzet “De herdenking van de Koffieslag”. Vanaf drie plekken in de hoofdstad lopen mensen zondagmiddag naar het Museumplein om samen ‘koffie te drinken’.

De deelnemers verzamelen zich rond het middaguur bij het Olympisch Stadion, Oosterpark en Westerpark en lopen vervolgens naar het Museumplein. Van daaruit gaan ze samen verder door de stad. De organisatie verwacht 25.000 tot 50.000 mensen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?