Amsterdam verwijdert zichtbare veiligheidsmaatregelen rondom joodse instellingen


Amsterdam haalt de zichtbare beveiliging rond joodse instellingen in de stad weg, bevestigt Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO) aan de NOS na een bericht in De Telegraaf. De joodse organisaties in de stad hebben een brief van de gemeente ontvangen waarin staat dat de Koninklijke Marechaussee, een politiekorps dat deel uitmaakt van het Nederlandse leger, de gebouwen vanaf deze week anders gaat beveiligen.

De stad plaatste in 2014 fysieke bescherming rond Joodse instellingen vanwege een terroristische dreiging. Maar volgens de gemeente is de technologische beveiliging van de gebouwen de afgelopen jaren zo verbeterd dat het niet meer nodig is om marechaussees aan de deur te zetten.

Het CJO is niet blij met deze ontwikkeling. ‘Ik denk dat het onverstandig is,’ zei Naftaniel. “Vooral als je kijkt naar wat er deze maand in Dallas is gebeurd.” Een gewapende man brak tijdens de dienst een synagoge binnen en gijzelde de rabbijn en drie anderen. De gijzeling eindigde tien uur later met de dader gedood en de gijzelaars ongedeerd.

Lees ook:  Nederland neemt wet aan om meer vrouwen in topfuncties te krijgen

Beveiliging heeft een soortgelijk incident in Halle, Duitsland, in 2019 voorkomen, aldus het CJO. Een man schoot en doodde twee mensen op straat en in een dönerwinkel. Vlak daarvoor probeerde hij een overvolle synagoge binnen te komen om een ​​bloedbad aan te richten, maar de beveiliging hield hem tegen, zei Naftaniel tegen de omroep. “Anders waren er veel meer mensen omgekomen.”

“Als je reageert op wat de camera’s zien, ben je vaak te laat. Het is belangrijk om gewapend aan de deur te staan. Het is gewoon nodig bij alle gekken die in complottheorieën geloven”, zei hij tegen de omroep.

Plaats een reactie