Amsterdam streeft naar leefbaarheid voor iedereen; 7.500 nieuwe woningen, autovrije gebieden, gereguleerde MDMA

Image source - Pexels.com


De nieuwe Amsterdamse coalitie van PvdA, GroenLinks en D66 presenteerde haar plannen voor de stad voor de komende jaren. De nieuwe coalitie wil investeren in huisvesting, meer ruimte creëren voor evenementen en misschien ecstasy reguleren. De partijen zeiden dat ze het regeerakkoord “in een goede sfeer” bereikten, maar wel enkele “scherpe keuzes” moesten maken, meldt AT5.

De coalitie wil 7.500 nieuwe woningen bouwen, waaronder 3.000 sociale woningen, 3.000 in het middensegment en 1.500 voor de vrije sector. Er wordt gekeken naar het bouwen van meer woningen op en boven OV-knooppunten en waar mogelijk aan het water. Ook gaat de stadsleiding onderzoek doen naar de aanleg van een drijvend park op een vaarweg. Minimaal één gracht, mogelijk de Herengracht, wordt autovrij gemaakt en de wegen daar worden groen.

Caféterrassen die tijdens de coronaviruspandemie zijn uitgebreid, kunnen blijven zoals ze zijn, zolang ze geen negatieve impact hebben op de buurt. De coalitie hoopt hiermee levendige buurten en buitengebieden te bevorderen. Om meer kunst en cultuur te stimuleren zal Amsterdam geen vergunning meer nodig hebben voor kleinere evenementen. Maar evenementenplanners moeten hun buren nog wel informeren.

“Toerisme mag niet ten koste gaan van andere economische sectoren, en dus gaan we monoculturalisme bestrijden”, stelt de stad in haar sectie over Balans en Toerisme. De tijdelijke stopzetting van de bouw van nieuwe hotels blijft bestaan ​​en er zal een verbod op vakantieverhuur via platforms zoals AirBnB worden ingevoerd waar buurten onder te veel druk en druk staan ​​als gevolg van het toerisme. De nieuwe coalitie zei ook te willen aandringen op minder nachtvluchten op Schiphol, het afschaffen van meer vluchten van korte duur naar nabijgelegen bestemmingen en een toename van internationale treinverbindingen.

Met de opmars van elektrische fietsen kan de stad een snelheidsbeperking op fietspaden stellen. In het stadscentrum wordt 24 uur per dag parkeergeld geïnd. Volgens de coalitie is dit bedoeld om buitenlandse toeristen die in hun auto slapen tegen te gaan om hoge accommodatieprijzen te vermijden.

De politieke leiders willen ook proberen de distributie te reguleren van de populaire partydrug MDMA, beter bekend als Molly als het als poeder wordt verkocht, of ecstasy als het als pil wordt verkocht en mogelijk wordt gemengd met andere chemicaliën. “Amsterdam loopt voorop in de regulering van softdrugs door een ambitieuze en flexibele houding aan te nemen ten aanzien van de experimenteerruimte die de overheid biedt”, stellen de partijen in hun akkoord. Ze geven aan voorstander te zijn van een pilotprogramma om de levering van MDMA te reguleren, omdat regelgeving “een groot aantal gezondheids- en veiligheidsrisico’s in Amsterdam zou kunnen beperken”.

De stad zet ook haar onderhoudsprojecten aan kades en bruggen voort, maar zet meer in op kostenbesparende maatregelen.

Om de plannen te financieren gaat Amsterdam de onroerende voorheffing ‘naar het gemiddelde van de vier grote steden’ verhogen. Het akkoord maakte niet duidelijk welk percentage OZB individuele huiseigenaren gaan betalen, maar de coalitie verwacht dat de verhoogde belasting vanaf 2023 52,5 miljoen euro extra per jaar opbrengt. Ook breidt de gemeente de gebieden waar betaald moet worden uit. De coalitie noemde geen specifieke wijken, maar zei alleen dat betaald parkeren zou worden ingevoerd “waar zorgen te veel van de openbare ruimte in beslag nemen”.

Amsterdam krijgt negen wethouders, drie van elke partij. Nieuwkomers zijn onder meer voormalig NPO-manager Shula Rijxman (D66) die wethouder Volksgezondheid wordt, en Hester van Buren (PVDA), directeur van woningbouwvereniging Rochdale. Zij wordt wethouder van financiën. De andere wethouders zijn Reinier van Dantzig (D66), Melanie van der Horst (D66), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Touria Meliani (GroenLinks), Zita Pels (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA) en Sofyan Mbarki (PvdA) .

Aanvullende punten uit het regeerakkoord:

  • Amsterdam is van plan de drugshandel op straat ‘actief te frustreren’, al weet het dat een tekort aan politieagenten en handhavers deze plannen in de weg zullen staan.
  • Alleenstaanden, jongeren en studenten zullen vaker woonruimte moeten gaan delen. Maar gezinnen zullen voldoende ruimte krijgen, zei de coalitie.
  • Amsterdam gaat onderzoeken of het mensen met een tweede woning in Amsterdam kan belasten.
  • Horecagelegenheden krijgen meer ruimte om ‘af en toe een band of DJ te laten optreden’.
  • De gemeente onderzoekt of ze alleen bewoners en ondernemers met een parkeervergunning in de binnenstad mogen laten parkeren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?