Amsterdam kan nieuwe snackbars in de buurt van scholen blokkeren in gezond eten rijden

Image source - Pexels.com


De Amsterdamse wetgever Simone Kukenheim tekende zaterdag een initiatief dat de creatie van nieuwe fastfoodrestaurants zou kunnen beperken. Het initiatief maakt deel uit van de nieuwe City Deal, een agenda om de groei, innovatie en leefbaarheid in Nederlandse steden te versterken, aldus het Parool. Het bevat een verzameling voorstellen om een ​​”gezonde en duurzame voedselomgeving” te creëren.

De agenda werkt toe naar een steeds meer plantaardig eten in Amsterdam. Hun doel is dat in 2030 ten minste de helft van de inwoners een plantaardig dieet zal omarmen, en in 2040 zal dit toenemen tot 60 procent.

Het initiatief werd geïntroduceerd als reactie op zorgen over de stijgende aantallen mensen met overgewicht en obesitas in het land. De helft van alle volwassenen in Nederland, en een op de acht kinderen, had in 2018 te maken met overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat als de huidige cijfers aanhouden, 62 procent van de volwassenen in 2040 te zwaar zal zijn. Overgewicht kan leiden tot veel gezondheidsproblemen, vooral voor kinderen. Alleen al in Amsterdam wordt ongeveer 20 procent van de kinderen van 11 jaar en jonger als overgewicht beschouwd.

Een manier waarop het initiatief dit wil bestrijden, is door snackbars te mijden ten gunste van gezondere opties rond scholen en openbare gebouwen, maar ook in sommige achtergestelde buurten. “Om te voorkomen dat kinderen na of tijdens schooltijd naar de snackbar lopen, moet er een omgeving zijn die gezonde voeding ondersteunt. Dat betekent ook geen verkoop van fastfood meer op scholen”, aldus Kukenheim.

De gemeente heeft momenteel geen mogelijkheden om structurele veranderingen door te voeren die iets kunnen doen aan het feit dat 84 procent van de horecaondernemers een menukaart heeft die als ongezond wordt beschouwd, zegt ze. De stad kan het niet alleen en heeft ook andere partijen nodig om op te staan ​​en te helpen. “Dat doen we met deze City Deal.”

Kukenheim stelt dat een onderdeel van de City Deal is om te onderzoeken en vast te stellen welke juridische middelen er zijn om te voorkomen dat nieuwe vergunningen worden afgegeven voor het exploiteren van bepaalde soorten horeca, zoals snackbars. Utrecht, Rotterdam, Almere en Ede hebben het City Deal-initiatief al toegezegd om gezonde voedselomgevingen te bevorderen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?