Amsterdam gaat nieuwe protesten tegen maatregelen coronavirus niet verbieden

Image source - Pexels.com


Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam de komende dagen worden niet bij voorbaat verboden, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. Er is geen reden om te vrezen voor verstoring van de openbare orde, die meespeelde in het besluit van de gemeente om afgelopen zondag te proberen een protest op het Museumplein te verbieden.

“Demonstratie blijft een grondrecht. Indien mogelijk faciliteren we dat”, aldus de woordvoerder. De stad is op de hoogte gebracht van aanstaande demonstraties. Het is niet bekend hoeveel mensen aanwezig zijn.

Aanvankelijk had organisator Nederland in Verzet protestacties aangekondigd voor woensdag, donderdag en vrijdag in de hoofdstad. Inmiddels is bekend dat er tot en met zondag in het hele land demonstraties gepland staan, van Staphorst tot Blerick, en van Emmen tot Delft. Ook in Amsterdam zijn er zaterdag en zondag protesten.

De groep roept ook winkels die op deze dagen nog open mogen zijn op om vrijwillig de deuren te sluiten, en uit solidariteit met de bedrijven die noodgedwongen moesten sluiten tijdens de huidige lockdown.

Afgelopen zondag kwamen duizenden mensen naar een ongeoorloofde demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. Op het drukste moment telde de gemeente zo’n 10.000 demonstranten. Toen ze weigerden het Museumplein te verlaten, greep de ME in. Een grote groep trok vervolgens naar het Westerpark, waar een bijeenkomst was van de politieke partij Forum voor Democratie. Later keerden enkele honderden demonstranten terug naar het Museumplein.

Dertig mensen werden gearresteerd en vier agenten raakten gewond. De speciale VN-rapporteur voor foltering gebruikte een video van een incident met een demonstrant en politieagenten in Amsterdam om mensen op te roepen incidenten van politiegeweld te melden.

De leiders van gemeente, politie en OM waren in eerste instantie bereid om de demonstratie toe te laten onder bepaalde voorwaarden, zoals het beperken van de opkomst tot 3.500, het 1,5 meter afstand houden van demonstranten en het afblazen van de mars door de stad. De gemeente zei dat de organisatie weigerde mee te werken en niet geïnteresseerd was in een veilige en ordelijke demonstratie.

De stad beweerde ook dat de organisatie confrontatie wilde en de coronavirusregels wilde overtreden, wat leidde tot het besluit om het protest te verbieden. De politie had ook sterke aanwijzingen dat individuen en groepen erop uit waren om ongeregeldheden te veroorzaken en bereid waren geweld te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?