Amsterdam: 10.000 aanwezigen, 30 arrestaties, 4 agenten gewond bij verboden lockdown-demonstratie; Nieuw protest ingesteld voor 16 januari

Image source - Pexels.com


De politie heeft zondag dertig mensen aangehouden tijdens een ongeoorloofde demonstratie tegen het landelijke coronavirusbeleid die begon op het Museumplein in Amsterdam. Om het verbod te omzeilen, kondigden de organisatoren aan dat ze op het Museumplein zouden verschijnen “om koffie te drinken”. Een hoogtepunt van bijna 10.000 mensen woonden het evenement bij, aldus een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

De arrestaties zijn verricht voor verschillende strafbare feiten, waaronder verstoring van de openbare orde, onvermogen om zich te identificeren, mishandeling en illegaal wapenbezit. De politie verhinderde zo’n tweehonderd mensen de stad binnen op basis van een noodbevel van de burgemeester dat het Museumpleingebied als veiligheidsrisico aanwees en dat agenten ook de bevoegdheid gaf om willekeurig mensen aan te houden en te fouilleren. Onder hen waren meerdere leden van verschillende groepen, die volgens de politie wapens naar het Museumplein wilden brengen en bereid waren geweld te gebruiken.

Toen demonstranten weigerden het plein te verlaten, kwamen agenten tussenbeide en vormden de oproerpolitie een rij. Bereden eenheden en politiehonden werden ook ingezet en een aantal agenten gebruikte geweld tijdens de daaropvolgende onrust.

Vier politieagenten raakten gewond toen enkele demonstranten probeerden een politieblokkade bij de Paulus Potterstraat te doorbreken. Ter plaatse werd een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen.

In de middag marcheerde een grote groep demonstranten naar het Westerpark, waar de extreemrechtse politieke partij Forum voor Democratie een feest hield. Een kleine groep demonstranten keerde daarna terug naar het Museumplein Zondagavond was het Museumplein leeggelopen en kon de politie stoppen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Op 16 januari is er op het Museumplein weer een protest gepland onder de titel ‘De Herdenking van de Koffieslag’. Dit verwijst naar een protest vermomd als een koffiebijeenkomst afgelopen voorjaar, wat resulteerde in rellen en claims van buitensporig geweld door de politie. Het nieuwe protest wordt georganiseerd door Nederland in Verzet, of Nederland in Verzet. Zij zondag maakten ze bekend dat ze vanaf drie locaties marsen wilden houden richting het Museumplein. De geplande startpunten zijn het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark.

Burgemeester Halsema nam samen met de leiding van de lokale politie en het Openbaar Ministerie het besluit om de demonstratie van zondag te verbieden toen de organisatie, Samen voor Nederland, verschillende voorwaarden weigerde die een veilig protest mogelijk zouden maken, aldus de gemeente. Deze omvatten het beperken van de omvang van het protest tot 3.500 mensen, ervoor zorgen dat iedereen een fysieke afstand van 1,5 meter van elkaar houdt en het annuleren van de mars door de stad.

De politie zei ook informatie te hebben ontvangen dat mensen met de bedoeling om de vrede gewelddadig te verstoren zich wilden mengen met de legitieme demonstranten voordat ze een rel uitlokten. Dat leidde tot het stop-and-search-bevel.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?