Ambassade in Kabul vroeg kabinet maanden geleden om lokaal personeel te evacueren: rapport

Image source - Pexels.com


De Nederlandse ambassade in Kabul vraagt ​​het kabinet al sinds het voorjaar van 2020 om voorbereidingen te treffen om het lokale ambassadepersoneel snel te evacueren als Afghanistan in handen valt van de Taliban, meldt de Volkskrant op basis van correspondentie tussen de ambassade en de regering die zij in haar bezit heeft. .

Ondanks deze dringende en herhaalde verzoeken liet het kabinet het besluit over wanneer het lokale ambassadepersoneel en hun families geëvacueerd zouden worden tot het laatste moment. Slechts twee dagen voordat Kabul half augustus in handen van de Taliban viel, besloten ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken, Ank Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel hoe en wanneer deze mensen, waaronder ook personeel dat was 20 jaar werkzaam voor Nederland.

Uit de correspondentie blijkt volgens de krant ook dat Frankrijk heeft aangeboden om in juli 2021 met een vlucht mensen naar Nederland te evacueren. Op de vraag waarom Nederland toen pas in augustus met evacuaties begon, zei minister Kaag dat ze niet op de hoogte was van de Franse evacuaties op de tijd.

Bij de ontruiming van de Nederlandse ambassade zijn de Nederlandse medewerkers door Amerikaanse troepen van hun bed en naar het vliegveld gebracht, zonder dat de lokale medewerkers hiervan op de hoogte waren. Ze kwamen de volgende ochtend op hun werk om de ambassade verlaten te vinden.

Naast ambassademedewerkers bleven in Afghanistan ook andere mensen die voor Nederland werkten achter, onder wie tolken die bij de Nederlandse krijgsmacht werkten, die het parlement al maanden vroeg te evacueren.

Het kabinet laat dinsdag in een Kamerbrief weten dat “waarschijnlijk” 22 tolken en hun gezinnen zijn achtergebleven in Afghanistan, meldt NU.nl. Met een aantal van hen hebben de betrokken ministeries nog contact. In totaal zijn 436 tolken en andere Afghanen, waaronder familieleden, geëvacueerd naar Nederland. 370 andere mensen die in een andere hoedanigheid voor Nederland werkten, zijn ook in veiligheid gebracht, aldus Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?