Alle stemgerechtigden zouden inmiddels stemkaarten voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten hebben ontvangen

Image source - Pexels.com


Alle in aanmerking komende Nederlanders zouden hun stempas moeten hebben ontvangen, aangezien de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart naderen. Vanwege de coronaviruspandemie zullen ook veel stembureaus de maandag en dinsdag vóór de officiële datum open zijn.

In totaal krijgen 13,6 miljoen mensen stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim een ​​op de twintig krijgt voor het eerst thuis een stempas, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kiezers dienen hun stempas en identiteitsbewijs mee te nemen. Op hun pas staat het adres van het dichtstbijzijnde stembureau, maar kiezers mogen ook naar een ander kantoor in dezelfde gemeente.

Het stemrecht geldt voor bijna iedereen ouder dan 18 jaar die in Nederland woont, dat is 98 procent van de bevolking. Mensen mogen ook stemmen als ze afkomstig zijn uit een EU-lidstaat of niet-EU-burgers zijn die langer dan vijf jaar in Nederland wonen.

In Amstelveen bestaat een tiende van de bevolking uit niet-EU-burgers die minder dan vijf jaar in Nederland wonen en dus niet mogen stemmen. In Wageningen en Diemen zijn ook relatief veel mensen die niet mogen stemmen.

Zo’n 840.000 jongeren zullen de stemgerechtigde leeftijd hebben bereikt en mogen dus voor het eerst gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart. Veel van deze jonge kiezers wonen volgens het CBS waarschijnlijk in studentensteden als Groningen of Utrecht.

Een kwart van de kiezers is jonger dan 35 jaar. In de studentenstad Groningen ligt dat aantal nog hoger: 43 procent. Ook in gemeenten als Utrecht, Wageningen en Delft is het aantal kiesgerechtigden hoger dan gemiddeld.

In het noorden, oosten, Zuid-Limburg, Zeeland, langs de Noordzeekust en in de regio’s Gooi en Vecht is de stemgerechtigde bevolking relatief sterk verouderd. De gemeente Laren heeft het hoogste aandeel oudere kiezers, gevolgd door Bergen en Westerveld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?