Alle ogen gericht op D66 nu nieuwe verkiezingen in aantocht zijn


Of het formatieproces kan doorgaan of dat er nieuwe verkiezingen komen, lijkt grotendeels van de D66 af te hangen. De langverwachte afronding van deze fase van de formatie kwam niet op woensdag, maar lijkt donderdag te komen. Voordat dat gebeurt, overlegt D66 eerst in de fractie. De VVD en CDA, die donderdag ook in gesprek gaan met informateur Johan Remkes, hadden woensdagavond hun fractiebesprekingen over de formatie al afgerond.

De grote vraag die nu op tafel lijkt te liggen is of de vorige coalitie bestaande uit VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie wordt voortgezet. De D66 was hier fel op tegen. Er zijn grote verschillen tussen D66 en ChristenUnie als het gaat om medisch-ethische thema’s. In deze afgelopen periode is het onderwerp “voltooid leven” voorlopig “geparkeerd”. Maar D66-leider Sigrid Kaag zei in juni dat ze niet wilde dat dat nog een keer zou gebeuren. “Een auto die te lang stil heeft gestaan ​​gaat roesten en rijdt op den duur ook niet meer.”

Lees ook:  Nederland bezorgd over standpunt Polen tegen Europees recht

De leider van D66 heeft die blokkade zondag opgeheven. Ze zei dat ze de impasse in de formatie wilde doorbreken en verantwoordelijkheid wilde nemen met haar partij. Wel gaf ze aan eerst te willen onderhandelen met de PvdA en GroenLinks, om mogelijk tot een zespartijencoalitie te komen.

Het lijkt er nu op dat die stap is overgeslagen. Insiders zeggen dat vooral de herstart van de vorige coalitie op tafel ligt. De VVD en CDA waren daar al voorstander van.

De variant van het “buitenparlementaire kabinet”, waarin ministers zitten die niet tot een coalitiepartij behoren, lijkt geen kanshebber meer te zijn. Remkes gaf aan deze optie te willen onderzoeken, maar de negen partijen met wie hij woensdag sprak, hadden nog veel vragen over deze constructie.

Slechts één variant kwam woensdagavond in de fracties van VVD en CDA aan de orde. Welke optie dat precies was, zeiden partijen niet.

Het is niet bekend op welke noot het urenlange D66-overleg van woensdagavond eindigde. Kaag vertelde het ANP pas achteraf dat de fractie donderdag verder praat, voordat de formatiegesprekken met Remkes verder gaan. “Er valt veel te bespreken.” Kaag wordt samen met partijleiders Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) aan het begin van de middag bij de informateur verwacht.

Lees ook:  Meer polarisatie tussen kiezers voor oppositie en coalitiepartijen

Plaats een reactie