Air France-KLM wil 2,4 miljard dollar ophalen in nieuwe aandelenuitgifte


Air France-KLM heeft dinsdag een bod aangekondigd om € 2,26 miljard op te halen door nieuwe aandelen uit te geven, omdat het met schulden beladen bedrijf de coronaviruscrisis die zijn financiën heeft verwoest, achter zich wil laten.

De COVID-19-pandemie heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij in twee jaar tijd zo’n € 11 miljard gekost, nadat de reis tot stilstand was gekomen. de voormalige nationale luchtvaartmaatschappijen die in 2004 fuseerden.

Het aandeel van het bedrijf daalde dinsdagochtend met 5,41 procent tot € 4,11 per aandeel na de bekendmaking.

De Franse en Nederlandse regeringen zullen deelnemen aan de laatste financieringsronde en hetzelfde percentage van de aandelen behouden, aldus de luchtvaartmaatschappij. De Franse staat is de grootste belanghebbende met 28,6 procent, terwijl Nederland 9,3 procent heeft. Maar twee andere hoofdaandeelhouders, het Chinese bedrijf China Eastern en het Amerikaanse Delta Air Lines, zullen hun belangen zien verminderen ten gunste van een nieuwe speler, de Franse scheepvaartgigant CMA CGM.

Lees ook:  Internetproviders blokkeren de toegang tot zes Russische mediasites

China Eastern zal zijn aandeel zien verminderen van 9,6 procent tot 4,7 procent en Delta van 5,8 procent naar 2,9 procent. CMA CGM, gevestigd in de mediterrane havenstad Marseille, zal tot € 400 miljoen investeren, Air France- Dat meldt KLM in een verklaring.

De Franse rederij zei vorige week dat het haar belang tot negen procent zou verhogen. Hiermee zou CMA CGM de derde aandeelhouder worden in de financieringsronde die woensdag begint en op 9 juni sluit, verloopt zoals gepland.

Het voornaamste doel van de geplande aandelenuitgifte is de terugbetaling van de door de Franse staat verstrekte steun. Tijdens de eerste herkapitalisatie-operatie stemde de Franse regering ermee in om drie miljard euro aan leningen om te zetten in eeuwigdurende hybride Air France-KLM-obligaties die als een vorm van eigen vermogen worden beschouwd. De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de steun, die het aandeel van Frankrijk verdubbelde, als onderdeel van de uitzonderlijke maatregelen die zijn genomen om bedrijven te ondersteunen tijdens de gezondheidscrisis. Maar het bedrijf werd gedwongen concessies te doen, waaronder het opgeven van slots op Orly, de op één na grootste luchthaven van Parijs na Charles de Gaulle.

Lees ook:  Harde lockdown, schoolsluiting moet overwogen worden, zegt IC-leider Gommers

Het belangrijkste doel van de geplande aandelenuitgifte is het terugbetalen van de door de Franse staat verstrekte steun
De luchtvaartmaatschappij, die later op dinsdag een algemene vergadering met aandeelhouders wil houden, maakte vorige week bekend dat 500 miljoen euro van de Amerikaanse private equity-onderneming Apollo zou gaan naar de terugbetaling van de Franse staat. Apollo is van plan te investeren in de dochteronderneming van het bedrijf die een vloot reservemotoren van Air France bezit.

Plaats een reactie