Afsluiting Gazprom met Nederland heeft gevolgen voor plan voor gasreserve, zegt minister


Het besluit van Gazprom om de gaslevering aan Nederland gedeeltelijk stop te zetten, maakt het voor de komende winter moeilijker om de Nederlandse gasvoorraden aan te vullen, zegt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie tegen de NOS. Het besluit zorgt voor nog meer onrust op de internationale gasmarkt, waardoor bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het vullen van de gasopslag niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Jetten hoopt dat de opslaginstallaties op tijd voldoende gevuld zijn met vloeibaar gas uit andere landen. Hij zal daar binnenkort meer duidelijkheid over geven, zei hij.

Gazprom is maandagmiddag gestopt met het leveren van gas aan gashandelaar GasTerra, dat voor de helft in handen is van de Nederlandse Staat. GasTerra weigerde te voldoen aan de eis van Gazprom om in roebels te betalen. Het Russische bedrijf zou de komende vier maanden 2 miljard kubieke meter gas leveren.

Jetten zei dat hij de weigering van GasTerra om in roebels te betalen steunt en dat het bedrijf erin is geslaagd om elders genoeg gas te verkrijgen om de afsluiting door Gazprom goed te maken. Daarom merken huishoudens de verandering niet eens, en bedrijven ook niet. Hij noemde de stap van Gazprom een ​​”nieuwe eye-opener dat we te afhankelijk zijn geweest van Russisch gas. En het onderstreept nogmaals het belang van de overgang naar hernieuwbare energie.”

Lees ook:  Protest in Groningen gepland nadat subsidies voor aardbevingen in een dag op waren

Energiedeskundige Lucia van Geuns beaamt dat 2 miljard kubieke meter gas niet veel is. Nederland kan dit gemakkelijk compenseren door zich te wenden tot andere bronnen of landen. Rusland gebruikt deze tactiek om onzekerheid te creëren, zegt Van Geuns tegen de NOS. “Dit zijn speldenprikken die Rusland aan Europa toedient: eerst Bulgarije, Polen en Finland. En nu Nederland”, zeiden ze. “De hoeveelheden zijn relatief klein, maar het zorgt toch voor onrust op de markt.”

Plaats een reactie