Afkeuring voor Nederlands coronavirusbeleid stijgt; Gezondheid Min. denkt dat hij het vertrouwen kan herwinnen

Image source - Pexels.com


De afkeuring van het coronavirusbeleid van het kabinet staat op een historisch dieptepunt, zo blijkt uit een RIVM-enquête die tussen 28 juli en 1 augustus is gehouden, maar minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge denkt het vertrouwen van het publiek te kunnen herwinnen, meldt het AD.

Slechts ongeveer 30 procent van de respondenten zei positief te staan ​​tegenover de aanpak van de pandemie door het kabinet.

De redenen voor het gebrek aan vertrouwen kunnen uiteenlopen, zegt hoogleraar psychologie Paul van Lange. “Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat mensen een duidelijke koers missen. Dat ze eerst dansen uitdragen met Janssen en dan weer op de rem moeten. Zulke fouten kunnen een blijvend effect hebben”, aldus de professor.

In juni zei de minister van Volksgezondheid dat het veilig was om te gaan feesten onmiddellijk na ontvangst van het eenmalige Janssen Covid-19-vaccin. Later bleek dat deze verklaringen vals waren.

Velen begrijpen ook niet waarom de Grand Prix van Zaandvort door mag gaan maar muziekfestivals zijn afgelast. “We begrijpen de beslissingen niet meer”, zegt Mojo-topman Ruben Brouwer tegen het AD.

Tijdens de zomervakantie kon men zien hoe andere landen met de coronacrisis omgingen en daarmee de fouten van het kabinet aan het licht brengen. “Dan concludeer je: we doen het niet zo goed. De beklijvende fouten, de internationale vergelijking en onzekerheid over het komende najaar kunnen leiden tot een vertrouwensdip”, aldus Van Lange.

De Jonge heeft aangegeven bereid te zijn in het volgende kabinet te werken. Hij zei niet hoe hij precies van plan is het vertrouwen van het publiek terug te winnen. De minister van Volksgezondheid verklaarde wel dat hij “zal doen wat nodig is, wat we altijd hebben gedaan: uitleggen wat mogelijk is en wat niet.”

“Deze crisis heeft laten zien dat vertrouwen snel verloren kan gaan, maar ook weer kan worden herwonnen”, aldus Van Lange. Ook een nieuwe minister zal het niet makkelijk hebben, stelt crisisbeheersingsdeskundige Arjen Boin aan het AD.

Zo’n 70 procent van de respondenten in het RIVM-onderzoek geeft wel aan dat het kabinet zijn best doet. Op de Bloomberg-index staat Nederland op de tweede plaats voor de landen die de coronacrisis het meest effectief hebben bestreden zonder de economie en de wetenschap te zwaar te beperken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?