Activisten roepen op tot krimp luchthavens met toespraken, muziekoptredens

Image source - Pexels.com


Een paar honderd mensen verzamelden zich zaterdag op Schiphol om te protesteren tegen overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Ook op regionale luchthavens in het hele land vinden demonstraties plaats. Om 12:05 uur was er een “rustig moment” van 10 minuten.

Buiten Schiphol Plaza was een podium opgesteld. Ook hingen er spandoeken en liepen mensen met protestborden met teksten als “Schiphol, waar is je klimaatplan?”, “Schiphol is een grote vervuiler”, “Royal Air Pollution Company” en “Vluchten zijn niet meer mogelijk.” Onder luid applaus werd een groep van enkele tientallen fietsers – die zaterdagochtend vroeg vertrokken uit Rotterdam en Lelystad – op Schiphol verwelkomd.

Tijdens de demonstraties, die ook plaatsvonden op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam, Lelystad, Eelde en Maastricht, waren er toespraken en muziekoptredens. Enkele demonstranten gingen in gesprek met passerende passagiers. Een buitenlandse reiziger vroeg wat er aan de hand was, terwijl de aanwezige marechaussee de demonstratie op afstand in de gaten hield.

De demonstranten, onder wie omwonenden en aanhangers van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion, vinden dat de luchtvaartsector flink moet krimpen. “Zonder krimpende luchtvaart zullen KLM en Schiphol niet serieus meedoen aan het stoppen van gevaarlijke klimaatverandering”, zegt Bram van Liere van Milieudefensie. Een daling is volgens Van Liere nodig “zodat we een groene wereld kunnen doorgeven aan onze kinderen en op een fatsoenlijke manier in Nederland kunnen wonen en slapen.”

Er moet een “afname komen van een absurd aantal buitenlandse transferpassagiers, afname van nachtvluchten, afname van al die overbodige zakenreizen, afname van de personeelsschaarste, afname van frequent flyers op weekendstedentrips, afname van geluidsoverlast, vermindering van geluidsoverlast…[and] klimaatschade”, aldus Van Liere.

Tijdens de coronapandemie gingen er veel minder vluchten, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt is het volgens de actievoerders tijd om in te grijpen. Naast het krimpen van Schiphol willen ze ook dat de kleinere luchthavens in Rotterdam en Maastricht sluiten. In Provinciale Staten van Limburg wordt volgende maand een besluit genomen over de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Sluiting is een van de mogelijke scenario’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?