Acceptatie LHBTQIA+ gemeenschap stagneert: Planbureau

Image source - Pexels.com


Inwoners van Nederland staan ​​de afgelopen jaren niet positiever tegenover mensen uit de LHBTQIA+-gemeenschap, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag naar aanleiding van een onderzoek naar de opvattingen over de gemeenschap.

Over een periode van vijftien jaar begonnen Nederlanders positiever te denken over homo- en biseksualiteit, maar de acceptatie stagneerde de laatste jaren. Sinds 2017 is het aantal Nederlanders dat positief staat over homo- en biseksualiteit zelfs licht gedaald van 78 naar 76 procent.

Volgens het SCP wordt met name zichtbare intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht minder geaccepteerd, net als transgenders en seksuele diversiteit. De kijk van Nederlanders op LHBTQIA+ mensen is echter positiever dan in de meeste andere Europese landen. Alleen inwoners van IJsland accepteren de gemeenschap nog meer.

COC Nederland noemde de stagnerende acceptatie een “verontrustende ontwikkeling” en riep scholen en politici op om actie te ondernemen. “We moeten het niet laten gebeuren dat we terugvallen en er een terugslag is in de emancipatie van LHBTQ’ers in Nederland”, zegt Astrid Oosenburg, voorzitter van de belangenorganisatie voor de gemeenschap.

Volgens Oosenburg is de stagnatie te verklaren door de spanningen in de Nederlandse samenleving, mede als gevolg van de coronacrisis. “De regenbooggemeenschap is de kanarie in de kolenmijn. Als een samenleving onder druk staat, komen de LHBTQ’ers en andere minderheden als eersten in de problemen. Dat mogen we niet laten gebeuren”, aldus de COC-voorzitter.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?