Aantal mensen met Monkeypox in Nederland gestegen naar zes


Het apenpokkenvirus is tot nu toe bij zes mensen in Nederland vastgesteld, zo maakte het RIVM maandag bekend. Zaterdag bevestigde het instituut al twee gevallen van apenpokken.

Tot nu toe waren alle mensen die besmet zijn met het apenpokkenvirus mannen die seks hebben met mannen. Een deel van de mannen is naar het Darklands Festival in België geweest, dat eerder werd geïdentificeerd als een mogelijke bron van het virus. Darklands is een groot fetisjfestival en vond plaats van 4 tot 9 mei in Antwerpen.

Het RIVM benadrukt dat het apenpokkenvirus zich niet alleen via seksueel contact verspreidt en dat het virus niet alleen gerelateerd is aan de homogemeenschap. Het instituut blijft samen met het Erasmus MC nieuwe mogelijke casussen analyseren. Het aantal gevallen zou dus kunnen stijgen.

De GGD vraagt ​​iedereen die in contact is geweest met een besmet persoon drie weken in quarantaine te gaan. Ook Duitsland, waar tot nu toe vier besmettingen zijn geconstateerd, overweegt een dergelijke maatregel. Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach zei maandag dat de regering mogelijk al dinsdag met aanbevelingen komt. Lauterbach noemde het isoleren van contactpersonen en het vaccineren van risicogroepen als mogelijkheid.

Lees ook:  Nederlandse Defensie Min. noemt Poetin een wraakzuchtige autocraat

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde maandag dat er in de Europese Unie in totaal 85 gevallen van apenpokken zijn vastgesteld.

De meeste mensen genezen vanzelf

Mensen die het monkeypox-virus oplopen, kunnen aanvankelijk koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid ervaren. Na een paar dagen krijgen ze ook blaren op de huid. Totdat de korstjes eraf zijn gevallen, is iemand met apenpokken besmettelijk voor anderen, meldt het RIVM. Dat kan twee tot vier weken duren.

De overgrote meerderheid van de mensen geneest vanzelf. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakt immuunsysteem hebben, voor kinderen en voor zwangere vrouwen.

Plaats een reactie