Aantal meldingen van fraude met ontwikkelingsfondsen in 2021 toegenomen

Image source - Pexels.com


Meldingen van mogelijke fraude met Nederlandse ontwikkelingsgelden schoten in 2021 de lucht in, waardoor zorgen ontstonden over de 3,1 miljoen euro die in verkeerde handen viel. Ongeveer de helft van de meldingen wordt nog onderzocht, meldt De Telegraaf.

Voor 2021 waren er per jaar niet meer dan 74 meldingen van fraude met ontwikkelingsgelden. Maar vorig jaar steeg het aantal meldingen fors naar 115. Tot nu toe zijn er vijftig geldig verklaard.

Het nieuws over de fraude kwam uit het jaarverslag van minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Tot nu toe bewezen gevallen zijn onder meer voor 2,2 miljoen euro aan fraude bij een hulpproject in Zuid-Soedan en voor 10.000 euro aan gestolen goederen bij een overval in onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het laagste bedrag was een rekening in Oeganda, die met 10 euro werd verhoogd.

Het hogere aantal meldingen zou kunnen komen door een nieuwe registratiemethode, zei Schreinemacher. Het bewustzijn van medewerkers over fraude is ook vergroot met trainingen en workshops, wat ook zou kunnen bijdragen aan het hogere aantal.

Momenteel lopen er nog 69 onderzoeken naar mogelijke fraude. Het gaat onder meer om onderzoeken naar meldingen van voor 2021, tot wel vier jaar terug. Een woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat beperkingen op het gebied van het coronavirus en andere onveilige omstandigheden kunnen verklaren waarom veel van deze zaken nog openstaan.

Vorig jaar gaf de regering 3,7 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp aan zo’n 30 landen. Hoewel het totale fraudepercentage de afgelopen vijf jaar niet boven de 0,5 procent uitkwam, noemde VVD-Kamerlid Jan Klink de miljoenen euro’s toch ‘zorgwekkend’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?