61 procent wil nieuwe verkiezingen nu kabinetsformatie vastloopt

Image source - Pexels.com


Meer dan zes op de tien mensen zouden liever een oproep voor nieuwe verkiezingen hebben dan de vorming van een coalitieregering voor minderheden, meldde EenVandaag maandag op basis van een eigen enquête onder ongeveer 28.000 mensen. Ook veel D66-stemmers en CDA-stemmers geven hier de voorkeur aan.

Momenteel wordt onderzocht en onderhandeld over de mogelijkheid van een minderheidskabinet, bestaande uit VVD, D66 en CDA. Ongeveer 61 procent van de respondenten heeft een voorkeur voor nieuwe verkiezingen. Dat is inclusief 43 procent van de stemmers op D66 en 51 procent van het CDA, aldus EenVandaag. Zo’n 27 procent van de VVD-stemmers is het daarmee eens.

Veel D66-stemmers en CDA-stemmers hopen dat bij nieuwe verkiezingen ook “nieuwe relaties zullen ontstaan ​​die de kans op een succesvolle formatie vergroten”, aldus EenVandaag. Sommigen zouden bij nieuwe verkiezingen op een andere partij stemmen.

De onvrede is ook zichtbaar in het vertrouwen in Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra. De leiders van respectievelijk D66 en CDA kregen volgens EenVandaag de laagste vertrouwensscores van hun kiezers, vergeleken met de leiders van alle andere partijen. Sommige 69 procent heeft vertrouwen in Kaag als leider; het waarderingscijfer voor Hoekstra is 62 procent.

In mei kreeg Kaag 91 procent van de steun van de kiezers van haar partij. Hoekstra scoorde toen 70 procent.

Het onderzoek, dat van 15 tot 20 september werd gehouden, is deels uitgevoerd voor en na het aftreden van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken na een afkeuring in de Tweede Kamer. Voor het aftreden zijn ongeveer 19.834 leden van het Opiniepanel van EenVandaag ondervraagd, en ongeveer 8.200 erna. Het panel bestaat in totaal uit 70.000 leden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?