573 extra mensen opgehaald uit Afghanistan sinds einde evacuatie

Image source - Pexels.com


Na de officiële beëindiging van de evacuatiemissie in Afghanistan heeft Nederland nog eens 573 mensen opgehaald, meldt het AD. De evacués werden via Pakistan en Qatar uitgevlogen.

De meeste mensen, waaronder mensen met een Nederlands paspoort, tolken en andere Afghanen die voor Nederland werkten, konden via de Doha-route aan de Taliban ontsnappen. Nederland vervoerde de overige mensen via Islamabad uit Afghanistan.

Toen de evacuatiemissie in augustus eindigde, zaten veel mensen nog steeds vast in Afghanistan, waar ze werden vervolgd door de Taliban. In oktober beloofde het kabinet meer dan 2.000 mensen terug te halen. Verschillende mensen die Afghanistan wilden verlaten hadden geen paspoort en met de Taliban aan de macht was het moeilijk voor hen om er een te krijgen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving 21.512 e-mails van asielzoekers. Het Nederlandse leger haalde zo’n 2.500 mensen van de luchthaven van Kabul nadat de Taliban het Afghaanse regime half augustus omverwierpen.

Nederland heeft de hulp van andere landen nodig om mensen uit Afghanistan te halen, wat betekent dat Nederland diplomatieke betrekkingen met Qatar moet onderhouden ondanks mensenrechtenschendingen tegen arbeidsmigranten in het land.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?