35 gemeenten zullen WO II-plundering van onroerend goed van joden niet onderzoeken

Image source - Pexels.com


Van de Nederlandse gemeenten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog onroerend goed is gestolen van joden, zullen er 35 geen onderzoek doen naar deze zaak, meldt Pointer na verkenning van de steden.

Pointer gebruikte de Verkaufsbücher voor zijn onderzoek. Het is de Duitse administratie waarin zij ruim 7.000 vastgoedtransacties registreerden ter waarde van bijna 100 miljoen gulden. Volgens Pointer maakten de Duitsers honderden miljoenen euro’s winst met deze transacties en gebruikten dat geld onder meer om concentratiekampen te financieren.

Van de Nederlandse gemeenten in de Verkaufsbücher doen 73 gemeenten onderzoek naar de diefstal van joodse eigendommen tijdens de oorlog. Nog eens 21 overwegen een onafhankelijk onderzoek en 95 gemeenten hebben hun standpunt niet bekendgemaakt.

De 35 die zeiden dat ze geen onderzoek zouden doen, hadden verschillende redenen om geen onderzoek te openen. Sommigen zeiden dat de Pointer-enquête de eerste was die ze over deze kwestie hoorden, sommigen vinden het niet nodig om het te onderzoeken, en sommigen zeiden dat ze de regionale archieven hebben doorzocht en niets hebben gevonden dat aanleiding geeft tot een onderzoek.

Het Centraal Joods Overleg betreurt dit. ‘Ze hebben tijdens de oorlog genoeg weggekeken’, zei voorzitter Ronny Naftaniel tegen Pointer. “Laten we nu niet weer wegkijken van het lijden dat is toegevoegd aan het reeds bestaande lijden dat mensen toen doormaakten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?