3.500 nieuwe plekken voor asielzoekers nodig voor 2022

Image source - Pexels.com


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt voor begin volgend jaar 3.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers nodig te hebben. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en staatssecretaris van Justitie Ankie Brokers-Knol in een Kamerbrief moeten de eerste 600 plekken voor 1 december geregeld zijn.

Daarnaast zijn er 500 plaatsen nodig voor alleenstaande minderjarigen en 100 voor asielzoekers uit een “veilig” land.

De ministers schreven dat de druk op de asielopvang nog steeds te hoog is en dat een tekort aan opvangplekken moet worden voorkomen. Vorige maand moesten mensen op de opvanglocatie in Ter Apel op stoelen of op de grond slapen door gebrek aan bedden. Het kabinet heeft destijds gemeenten gevraagd om 1.000 extra opvangplaatsen te voorzien. Gemeenten zetten op verschillende locaties tijdelijke noodopvangplaatsen in.

De afgelopen nachten zijn de nachten op Ter Apel weer overvol geweest boven de gemeente Westerwolde. De opvang biedt plaats aan zo’n 275 asielzoekers. Sinds zaterdag waren er elke avond tussen de 70 en 140 mensen te veel. Het was niet bekend of asielzoekers weer op campy bedden of stoelen moesten slapen.

Een belangrijk knelpunt is de acute woningnood in Nederland. De helft van de 11.000 statushouders van een vergunning in Nederland wacht langer dan de beoogde 14 weken op huisvesting.

Ollongren en Broekers-Knol wezen op ‘creatieve oplossingen’, zoals onderdak bij gastgezinnen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?