257 burgemeesters steunen oproep tot wijziging Nederlands coronavirusbeleid


In totaal 257 Nederlandse burgemeesters steunen een oproep aan het kabinet om het coronavirusbeleid fundamenteel te herzien. Ze zijn het eens met een opiniestuk dat de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Paul Deplá van Breda vorige week in de Volkskrant publiceerden, mede namens zo’n 30 collega’s, aldus een woordvoerder van Halsema.

Zij schreven onder meer dat de ad hoc maatregelen van de overheid een te grote belasting vormen voor het uithoudingsvermogen en het vertrouwen van de lokale overheden. Ze noemden het “eigenlijk onmogelijk, maar ook onwenselijk voor de rechtsstaat, om burgers door middel van repressie krachtig te overtuigen van de juistheid van maatregelen”. Volgens de burgemeesters leidt dit tot uitgeputte handhavers en een repressieve overheid die opkomt tegen de eigen burgers.

Dinsdag houdt het kabinet weer een persconferentie. De verwachting is dat ze een versoepeling van de coronamaatregelen zullen aankondigen. Een deel van het kabinet en experts, waaronder RIVM-directeur Jaap van Dissel, bespraken maandag de heropening van de sectoren cultuur en evenementen. Ook is gekeken of er weer toeschouwers bij sportwedstrijden mogen worden toegelaten.

Lees ook:  Nederland neemt wet aan om meer vrouwen in topfuncties te krijgen

De 25 burgemeesters van de Veiligheidsraad komen maandagavond weer bij elkaar in Utrecht om het coronavirusbeleid te bespreken. De raad heeft vrijdag een extra vergadering bevolen om de druk op het kabinet over de heropening van de horeca, evenementen en cultuur te vergroten. De burgemeesters wilden dat het kabinet daar vrijdag details over geeft, maar de ministers besloten te wachten op nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) en volksgezondheidsinstituut RIVM.

De Veiligheidsraad waarschuwde vrijdag dat de situatie rond het coronavirus steeds moeilijker te handhaven wordt. Volgens de Raad houden mensen zich niet meer aan de regels, die steeds moeilijker te verdedigen zijn. De situatie in de buurlanden verhoogt ook de druk in Nederland omdat daar veel meer mag met een corona-toegangspas. De burgemeesters riepen hun bewoners op de regels te respecteren zodat handhaving redelijkerwijs mogelijk blijft.

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid zal de bijeenkomst in Utrecht bijwonen.

Lees ook:  Kabinet moet breed draagvlak krijgen voor langdurig Covid-beleid: parlement

Plaats een reactie