1 op de 6 Nederlandse woningen heeft nog steeds geen rookmelders

Image source - Pexels.com


Vanaf 1 juli is het verplicht om rookmelders op elke verdieping van een woning te hebben. Toch heeft één op de zes Nederlanders nog helemaal geen rookmelder, aldus De Telegraaf. Dit komt omdat de meeste mensen zich geen zorgen maken over brand en zich veilig voelen in hun huis, zegt verzekeringsmaatschappij Interpolis tegen de krant.

Nog een derde van de mensen die wel rookmelders hebben, heeft de batterij niet toegevoegd of vervangen, waardoor deze onbruikbaar wordt. Of mensen kopen gewoon de rookmelder, maar “dit betekent niet dat ze hem ook daadwerkelijk hebben opgehangen. Er zijn mensen die ze thuis in hun verpakking laten”, zegt Patty Jansen, gedragsonderzoeker bij Interpolis.

Sinds 2003 is het voor nieuwbouwwoningen verplicht om het apparaat te hebben. De nieuwe eis voor alle woningen om er een te hebben zal worden gehandhaafd door gemeenten, maar het is onduidelijk hoe hoog de boete zal zijn voor het ontbreken van een rookmelder. Daarnaast zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat gemeenten de nieuwe regel niet actief zullen handhaven, aldus De Telegraaf.

Bij ruim een ​​derde van de fatale woningbranden vorig jaar was er geen werkende rookmelder, zegt Yoni Hillen van Brandweer Nederland. Mensen denken vaak dat ze rook kunnen ruiken, maar dit is niet altijd mogelijk – wanneer mensen bijvoorbeeld slapen, ‘slapen’ hun neuzen ook’, zei Hillen.

“Een rookmelder koop je niet omdat het verplicht is, maar alleen voor jezelf”, zegt Jansen. “Met een rookmelder kun je snel handelen bij brand. Zo’n apparaat kan het verschil maken tussen leven en dood.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?