Zo’n 40.000 bezochten Koningsdag in Maastricht; Geen grote incidenten

Image source - Pexels.com


Zo’n 40.000 mensen bezochten woensdag Koningsdag in Maastricht. Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake was het zo druk dat het Vrijthof even na het middaguur moest worden gesloten. De politie hoefde tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan de stad niet te reageren op “opmerkelijke incidenten”. “Het was één groot feest”, zegt een politiewoordvoerder.

“Ik vond het geweldig”, zei Penn-te Strake. “Vooral dat gevoel van saamhorigheid. Ik hoop dat we dit kunnen vasthouden. Want zonder dat lopen we grote risico’s. Daar hebben we voorbeelden van in Europa.” De burgemeester vergezelde de koninklijke familie op hun toer door een zonovergoten stadscentrum in Maastricht.

“Er was veel muziek. Dat wilden we,” zei Penn-te Strake. “Omdat Maastricht een stad van muziek is. Daar gaat je hart een beetje sneller van kloppen. Toen ik op het podium op het Vrijthof stond, zag ik al die in oranje geklede mensen. Dat zegt veel. Zeker nu met Oekraïne. hier nog mogelijk. Het was fantastisch om te zien!”

“We hebben een erg leuke dag gehad”, vatte Penn-te Strake samen.

Aan het begin van de route demonstreerden enkele tientallen republikeinen tegen de monarchie. “De koning kwam toen net bij een bar met een Elske (een drankje uit Limburg). Hij bracht een toast uit op de demonstranten, zoals: ik zie je. Dat is Nederland, dat mag hier. We hadden een heel mooi geregelde plek voor hen”, aldus de burgemeester.

De Koninklijke familie verliet even na 13:00 uur het podium op het Vrijhtof, begeleid door een optreden van Rowwen Heze met hun lied over Limburg. Het feest ging verder zonder de Oranjes. Terrassen waren overvol, cafés puilden uit, feestgangers slenterden door de drukke straten en hier en daar speelden fanfares en andere muziekgroepen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?