Zomer komt eraan! Dit weekend gaat de klok een uur vooruit

Image source - Pexels.com


Nederland gaat de zomer in en dat betekent dat het tijd is om de klokken te verzetten. Op zondag 27 maart gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit.

Nederland heeft sinds 1916 zomertijd, hoewel de regels hier en daar veranderden. Van 1946 tot 1976 was er helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 zet Nederland de klok op het laatste weekend van maart en het laatste weekend van oktober.

De bedoeling achter zomertijd was om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht en te besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders menen echter dat dit niet opweegt tegen de verstoring van de biologische klok van mensen, die onder meer slaap- en concentratieproblemen kan veroorzaken.

Het Europees Parlement stemde een paar jaar geleden voor het beëindigen van de zomertijd, maar stelde de implementatie uit. De lidstaten moeten zelf kunnen beslissen of ze permanent zomer- of wintertijd willen, maar het Europees Parlement wil ook een wirwar van verschillende tijdzones vermijden. Het plan ligt voorlopig op een laag pitje.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?