Zakhorloge uit WO II keerde bijna 80 jaar later terug naar Rotterdamse familie

Image source - Pexels.com


Een zakhorloge uit de Tweede Wereldoorlog werd bijna 80 jaar later teruggegeven aan de familie van de maker. De Belgische boer Gustave Janssens vond het zakhorloge in 1944 in zijn korenveld in Molenstede, Vlaanderen. Zijn kleinzoon gaf het nu terug aan de familie van de joodse horlogemaker uit Rotterdam, meldt Rijnmond.

“Duitse soldaten gingen vaak hun behoefte doen in het korenveld. Ze kwamen de boerderij niet binnen. Mijn grootvader vond het horloge in dat veld. Hij concludeerde meteen dat het geen eigendom was van de Duitse soldaat. Mijn grootvader had geen goede band met de nazi’s. Dus hield hij het horloge bij zich. Misschien kan hij het op een dag teruggeven aan zijn rechtmatige eigenaar”, zei Pieter Janssens tegen de omroep.

Nadat de grootvader en vader van Pieter Janssens waren overleden, verkocht de familie de boerderij. Toen vond hij het horloge terug en besloot hij de rechtmatige eigenaren op te sporen. Uit een inscriptie bleek dat het zakhorloge in 1910 door AA Overstrijd was gemaakt voor iemand die 18 werd.

Janssens nam contact op met historicus Rob Snijders van de website Joods Erfgoed Rotterdam, die op basis van de door Janssens verstrekte informatie een zoektocht startte. Ze identificeerden de maker als Alfred Overstrijd uit Rotterdam en vonden zijn kleinzoon Richard van Ameijden op Facebook. Snijders heeft zo zijn vermoedens over hoe het zakhorloge in België terecht is gekomen. “In 1942 en 1943 waren er massale deportaties. Ik kan me alleen maar voorstellen dat een nazi-soldaat het tijdens een razzia in handen heeft gekregen of het van de eigenaar heeft afgepakt.”

Janssens gaf het horloge terug aan Richard van Ameijden en zijn twee oudere zussen, Joyce en Monique. De familie heeft niet veel tastbare herinneringen aan hun grootvader, die stierf in het concentratiekamp Auschwitz. Ze vonden het horloge daarom “heel bijzonder”, zei Richard tegen de omroeporganisatie. “Zo mooi, ik ben zo dankbaar”, voegde Joyce eraan toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?