YouTube gaat blackface Zwarte Piet dit jaar niet verbieden

Image source - Pexels.com


Youtube zal het uitbeelden van Zwarte Piet in blackface make-up dit jaar niet verbieden op zijn platform, aldus moederbedrijf Google.

Zwarte Piet is de naam die wordt gegeven aan de assistent van Sinterklaas. Acteurs die het personage uitbeelden, hebben vaak make-up gebruikt om hun huidskleur donkerder te maken en hun lippen roder en groter te maken. Ze dragen vaak zwarte krullende pruiken en een oorbel. Het kostuum is door bewegingen in heel Nederland en over de hele wereld als een racistische afbeelding beschouwd, maar anderen zeggen dat de donkere huids- en haarkleur het resultaat is van in en uit schoorstenen klimmen.

Google “wil de discussie over Zwarte Piet niet in de weg staan”, zegt een woordvoerder tegen Nu.nl

Hoewel Google de uitbeelding van Zwarte Piet niet zal verbieden, kondigden ze vorig jaar wel aan dat er geen inkomsten zullen worden gegenereerd met reclame voor content waarin het personage wordt afgebeeld. Deze richtlijnen gelden ook voor Pieten met vegen en vegen in plaats van een volledig verdonkerde huidskleur. Het beleid voor het genereren van inkomsten geldt niet voor journalistieke of educatieve video’s.

Ook vorig jaar verbood Facebook en Instagram afbeeldingen van Zwarte Piet als onderdeel van een wereldwijd beleid tegen het gebruik van racistische en antisemitische beelden. Het verbod kent uitzonderingen. Een woordvoerder vergelijkt de situatie met de uitbeelding van dierenmishandeling: “Het tonen van mishandelde dieren mag niet. Maar het probleem moet niet worden verdoezeld. Een dierenrechtenactivist wil toch laten zien wat er mis is met de behandeling van dieren in bepaalde gevallen. Die afschuwelijke afbeeldingen zijn normaal gesproken niet toegestaan, maar als je je punt wilt maken, moet je dat kunnen doen.”

Afbeeldingen van de Pieten als onderdeel van het nieuws of zonder verduisterde features zijn nog steeds toegestaan ​​op de perrons.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?