Wolken zullen de maansverduistering waarschijnlijk verduisteren

Image source - Pexels.com


De kans is klein dat de totale maansverduistering maandagochtend vroeg te zien is. Op veel plaatsen in het land is het volgens Weeronline erg bewolkt.

Vooral in het zuiden en in de Randstad komt er bewolking. Ook in het zuiden van het land kunnen enkele regen- en onweersbuien een vrij uitzicht bederven.

Wie toch een glimp wil opvangen, moet vanaf 04.28 uur in zuidwestelijke richting kijken, op een hoogte van 8 graden boven de horizon en zorgen voor een vrij uitzicht. De beste plekken om het spektakel te zien zijn waarschijnlijk in Gelderland, Overijssel en Drenthe. Er is weinig stadslicht en in deze gebieden is de kans het grootst dat de bewolking opklaart.

Een maansverduistering vindt plaats wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan. Omdat de volle maan tijdens een totale zonsverduistering volledig in de schaduw van de aarde staat, valt er geen direct zonlicht op de maan en wordt het veel donkerder dan normaal. De zonsverduistering van maandagochtend begint om 04.28 uur en eindigt om 07.56 uur, met de maan volledig verduisterd tussen 05.29 uur en 6.55 uur

In Nederland is een groot deel van de zonsverduistering helemaal niet zichtbaar. Dat komt omdat de zon hier rond 5:45 uur opkomt en tegelijkertijd de maan ondergaat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?