Vrouwen in kunst en wetenschap centraal in 17e & 18e eeuwse tentoonstelling in Mauritshuis

Image source - Pexels.com


Het Mauritshuis in Den Haag opent op 10 februari een tentoonstelling van 17e-eeuwse schilderijen, waarvan een derde door vrouwen is geschilderd.

De schilderijen zijn bloemstillevens, een genre waarin vrouwelijke schilders destijds veel succes hadden. Het werk van de kunstenaars kwam volgens het museum zelfs in adellijke en koninklijke collecties terecht, waaronder die van Lodewijk XIV en koning-stadhouder Willem III. Toch blijven de vrouwelijke kunstenaars grotendeels onbekend – een gegeven dat het museum wil veranderen met de tentoonstelling ‘In Full Bloom’.

In het museum is binnenkort werk te zien van Rachel Ruysch, Maria van Oosterwijck, Judith Leyster, Clara Peeters, Michaelina Wautier en Maria Sybilla Merian. Volgens het Mauritshuis: “Na hun dood werden ze vaak vergeten of werden hun werken toegeschreven aan mannelijke collega’s – was het onmogelijk dat een vrouw zo mooi kon schilderen?” In verschillende gevallen zette een man later terloops zijn naam op hun kunstwerk.

De meest bekende en succesvolle schilder die in de tentoonstelling te zien is, is waarschijnlijk Rachel Ruysch (1664-1750). Volgens het museum is haar “Vaas met bloemen” uit 1700 bijzonder uniek omdat de bloemen in het boeket al verwelken. Ruysch, die 10 kinderen had, overtrof haar man, die ook schilderde. Toch bleef ze schilderen tot haar 85ste en er zijn nog zo’n 150 van haar schilderijen in omloop.

Maria Sibylla Merian (1647-1717) was zowel onderzoeker als kunstenaar en haar werk is ook te zien in het Mauritshuis. Ze liet botanische tekeningen en belangrijke wetenschappelijke publicaties na. In 1699 reisde ze naar Suriname om insecten te onderzoeken en publiceerde er vervolgens een boek over. Ook publiceerde ze een boek over rupsen, waarvoor ze onderzoek deed en tekeningen maakte.

De Amsterdammer Agnes Block (1629-1704) wist in 1687 de eerste ananas van Europa te telen, aldus het Mauritshuis. Ze nodigde botanische kunstenaars uit om alle planten en bloemen in haar tuin bij haar landhuis aan de Vecht vast te leggen, waaronder Alida Withoos, Maria Moninckx en Merian. In het museum hangt ook een afbeelding van de eerste Europese ananas.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?