Voormalig hoofd Zwarte Piet sluit zich aan bij antiracisme-activist voor nieuwe Sinterklaasshow

Image source - Pexels.com


Erik van Muiswinkel keert terug in zijn rol als Hoofd Piet na een afwezigheid van vijf jaar. De 60-jarige cabaretier zal zijn rol opnieuw opnemen als onderdeel van de YouTube-serie De Staf van Sinterklaas.

Jerry Afriyie, het hoofd van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, maakt de serie met steun van Nederland Wordt Beter, een stichting voor burgerrechten.

In de serie zullen de Piet-personages die Sinterklaas assisteren een warme, zonovergoten huidskleur hebben omdat ze het grootste deel van het jaar in Spanje doorbrengen. Ze zullen een speciale gouden sleutel gebruiken om de geschenken door de deur te bezorgen, waardoor schoorsteenas en roetvegen tot het verleden behoren. Ook de Pieten dragen geen pluim meer op hun baret omdat ze een schijnbaar verband met het slavernijverleden zouden doorsnijden, aldus Afriyie en zijn team.

Omroep NTR prominent Erik van Muiswinkel in het jaarlijkse televisieprogramma Sinterklaasjournaal bijna twintig jaar. Hij en Jochem Myjer, die Pietje Paniek speelde, besloten in 2016 ontslag te nemen omdat ze van mening waren dat NTR niet snel het blackface-uiterlijk van de Pieten veranderde. In 2016 besloot medianetwerk RTL om voor hun Pieten de overstap te maken van blackface naar roetvlekken, maar NTR koos voor een meerjarenplan van meer geleidelijke veranderingen en was pas drie jaar later klaar om hetzelfde te doen.

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Staf van Sinterklaas is vanaf maandag te zien op YouTube. Totdat Sinterklaas Nederland verlaat, komt er nog drie keer een nieuwe aflevering.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?