Voetbalstadions, theaters openen uit protest tegen lockdown

Image source - Pexels.com


Meer sectoren bereiden protesten voor tegen de huidige lockdown. Theaters zijn van plan zichzelf om te dopen tot kapsalons om te laten zien dat ze veilig open kunnen zoals contactberoepen. En voetbalclubs bereiden zich voor om hun stadions weer open te stellen voor toeschouwers.

De voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gaven vrijdag kort voor de persconferentie van het kabinet een verklaring af. “We kunnen niet meer spelen zonder publiek”, zeiden ze. Ze kondigden aan dat ze hun stadions “demonstratief” zouden openen als het kabinet zich in de volgende persconferentie op 25 januari aan het toeschouwersverbod houdt. Verschillende teams uit de Keuken Kampioen Divisie praten deze week met de burgemeesters van de steden die ze ben binnen.

In het weekend na de eerstvolgende persconferentie zijn er geen Eredivisie-wedstrijden vanwege WK-kwalificatieduels in Zuid-Amerika en Azië. Maar er staan ​​zes wedstrijden op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. De thuisclubs bereiden zich allemaal voor op het ontvangen van toeschouwers.

“Het is de bedoeling om tegen FC Dordrecht met publiek te spelen”, zegt een woordvoerder van VVV-Venlo. De clubleiding van TOP Oss heeft op 28 januari overleg met burgemeester, politie en officier van justitie over de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. “We willen heel graag weer met toeschouwers en sponsors spelen in een vol Kuipje”, aldus een woordvoerder de bijnaam van het Frans Heesen stadion in Oss.

ADO Den Haag ontvangt De Graafschap op 30 januari. “Er zijn al gesprekken gaande met de gemeente Den Haag”, aldus een woordvoerder. “We willen weer met toeschouwers spelen omdat voetbal heeft laten zien dat dit veilig kan. We gaan er nog steeds vanuit dat het tegen die tijd weer mag. Maar als het kabinet zich aan het toeschouwersverbod houdt, willen we de deuren demonstratief openen.” Vergelijk het met de horeca en winkels in Valkenburg vorige week. Hiervoor hebben we echter wel toestemming en medewerking van de gemeente nodig. Alle clubs proberen dit lokaal te regelen.”

Ook FC Eindhoven, Excelsior en Almere FC bereiden zich voor om toeschouwers te ontvangen in de thuiswedstrijden tegen MVV, FC Emmen en Telstar.

Tientallen theaters in Nederland worden woensdag omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Bezoekers kunnen zich laten knippen tijdens het kijken naar optredens van komieken. Volgens de cultuursector hebben theaters bewezen dat ze veilig open kunnen omdat bezoekers afstand kunnen houden, mondkapjes kunnen dragen en met een QR-code binnengelaten kunnen worden.

Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest maakten als laatste bekend dat ze met de actie Kapsalon Theater hun ongenoegen uiten over het coronavirusbeleid van het kabinet. Dat maakte directeur Simon Reinink van het Concertgebouw dinsdag bekend in het KRO NCRV-programma De Morgen van 4.

Reinink en het orkest willen, net als andere artiesten en theaters, aandacht vragen voor de ongelijke behandeling van de culturele sector in het coronabeleid. “We pleiten voor een eerlijk perspectief samen met alle culturele instellingen die meedoen”, aldus de directeur. “Omdat we de afgelopen jaren keer op keer hebben moeten constateren dat als sectoren open mochten, we achteraan in de rij stonden. Terwijl daar naar onze mening weinig reden voor is. Omdat we altijd hebben laten zien dat het veilig is in onze sector zalen en musea.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?