Vleesbelasting in behandeling in Nederland

Image source - Pexels.com


Landbouwminister Henk Staghouwer onderzoekt de invoering van een heffing op vlees. Hij onderzoekt de “haalbaarheid van de maatregel”, zegt de minister in een Kamerbrief over het voedselbeleid. Het plan van Staghouwer kan niet op de steun van alle coalitiepartijen rekenen. De VVD en CDA zijn tegen. Ze willen mensen stimuleren om ‘duurzamere en gezondere keuzes’ te maken, wat Staghouwer ook als optie noemde.

Staghouwer wil dat de opbrengst van een vleesheffing naar veehouders gaat, die het geld kunnen gebruiken om ze te verduurzamen. Uit eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV bleek dat een vleesbelasting die specifiek biologische boeren ten goede komt, een effectieve maatregel kan zijn.

In het regeerakkoord gaf het kabinet al aan een extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken en schroot-btw op groenten en fruit. Op deze manier kunnen “consumenten worden gestimuleerd om betaalbare, gezondere en duurzamere keuzes te maken”, denkt Staghouwer.

“Gemak” en “gewoonte” spelen ook een belangrijke rol bij de keuzes van consumenten. Het kabinet wil daarom ook de drempel voor mensen om gezonde keuzes te maken in de supermarkten verlagen “door bijvoorbeeld een minimumpercentage duurzame en/of biologische voeding in het schap te leggen”. Uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren bleek dat het belangrijk is om concrete doelen te stellen. Daar wil het kabinet ook aan werken.

Als voorbeeld noemde Staghouwer het doel dat consumenten 50 procent van hun eiwitten uit dieren halen en 50 procent uit groenten in plaats van de huidige verhouding van 60 procent dierlijke eiwitten en 40 procent plantaardig eiwit. Dat doel staat niet in steen gebeiteld, benadrukte hij. “Als ontwikkelingen of nieuwe inzichten ertoe leiden dat een aanscherping of versnelling van een doel nodig is, kan dit leiden tot een heroverweging.”

De VVD en CDA zijn tegen het idee van een vleesbelasting. CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemde het “niet de goede weg” om tot duurzamere en gezondere keuzes te komen. “De boodschappen moeten nu en in de toekomst betaalbaar blijven”, zegt hij. Wat Boswijk betreft, zou het kabinet zich liever richten op meer ‘bewustzijn’.

Ook VVD-Kamerlid Thom van Campen wil flink op de rem. “We kunnen de eenzijdige weg naar een vleesbelasting die nu wordt genomen niet steunen.” Hij wil dat de minister andere opties onderzoekt ‘omdat boodschappen voor iedereen betaalbaar moeten blijven’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?