Video: zo’n 200 skeletten gevonden rond Delftse kerk


Archeologen hebben tot nu toe ongeveer 200 skeletten gevonden rond de Nieuwe Kerk in Delft tijdens opgravingen die deel uitmaken van de uitbreiding van de crypte van de Oranjes, meldt Omroep West.

De onderzoekers zitten nu op een diepte van 1,5 meter. “Inmiddels hebben we zo’n 150 daadwerkelijke graven gevonden. Daarnaast hebben we ook botten gevonden in zogenaamde ‘knobbelkuilen’, waar vaak zo’n vier tot vijf mensen bij elkaar zijn”, zegt archeoloog Michael Bot tegen Omroep West. “Dus we zitten nu op ongeveer 200 mensen.”

Dit onderzoek voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van de kerk, zegt stadsarcheoloog Steven Jongma tegen de omroep. “We ontdekken met name een verschil tussen de mensen die hier begraven zijn en de mensen die we eerder onder het plein aantroffen.” In de Middeleeuwen was de Markt een begraafplaats waar armere Delftenaren werden begraven. De rijken kregen een plaats in de kerk bij het altaar of het mausoleum, zei hij.

Lees ook:  Bekentenis van aanranding zal tv-expert toch niet buitenspel zetten

“Buiten lagen de mensen in goedkopere doodskisten, ze werden dichter bij elkaar begraven. Kortom, minder luxe. Daar zie je echt verschil in.” Er is ook een verschil in de staat van de skeletten. De rijken stierven op oudere leeftijd en leefden gezonder.

De onderzoekers zullen proberen de overblijfselen zoveel mogelijk te identificeren. Er zouden details moeten zijn van degenen die bij het altaar of mausoleum zijn begraven in de archieven van de kerk. Maar voor degenen die buiten begraven zijn, zal het een grotere uitdaging zijn. De archeologen hopen dat een uitgebreid DNA-onderzoek zal helpen om namen aan de overblijfselen te koppelen.

Plaats een reactie