‘Vertel de oorlog maar niet!’ het Nederlandse woordenboek invoeren

Image source - Pexels.com


Wereldberoemd citaat “Don’t report the war” uit de controversiële aflevering van de Britse hitkomedie Fawlty Towers zal worden opgenomen in het Nederlandse woordenboek Van Dale. Dat maakt hoofdredacteur van het woordenboek Ton den Boon bekend in het radioprogramma Volgspot.

In de aflevering “The Germans” ontvangt hoteleigenaar Basil Fawlty, John Cleese, een groep Duitse gasten. Hij instrueert zijn staf voortdurend om de Tweede Wereldoorlog niet te noemen door te zeggen: “Vertel de oorlog niet!” Een voornemen, Cleese houdt het niet altijd bij zichzelf.

Volgens Den Boon heeft de uitdrukking de afgelopen veertig jaar een vaste plaats in de Nederlandse taal gekregen. “Het wordt vaak voor de grap gebruikt als er een onderwerp dreigt op te duiken dat je liever niet ter sprake brengt”, legt hij uit in Volgspot. Aanvankelijk gebeurde dit vaak juist in combinatie met de Tweede Wereldoorlog. “Maar tegenwoordig wordt het ook heel vaak op andere manieren gebruikt. Op de economiepagina stond onlangs: ‘Do not report the dollar’ omdat de dollar erg laag was. Of in de context van het coronavirus: ‘Don’t report the bat.’ ‘”

Halverwege de jaren zeventig maakte John Cleese twaalf afleveringen over het hotel Fawlty Tower. De serie wordt beschouwd als een van de beste televisiekomedies ooit gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?