Verdachte gearresteerd voor mislukte diefstal Monet stal eerder twee Van Goghs

Image source - Pexels.com


Een van de twee verdachten die gezocht worden voor een mislukte poging om op 15 augustus een schilderij van Monet uit het Zaans Museum te stelen, heeft zich dinsdagavond gemeld bij de politie. De verdachte is Henk B., die in 2002 in Amsterdam ook twee Van Gogh-schilderijen heeft gestolen, meldt de Telegraaf op basis van informatie uit verschillende bronnen in het ‘criminele circuit’.

Op 15 augustus renden twee mannen het Zaans Museum uit met het schilderij “Voorzaan en Westerhem” van Claude Monet. Omstanders konden de overval stoppen, ondanks dat een van de overvallers een pistool afvuurde. Het schilderij bleef achter, maar de overvallers wisten te ontkomen.

De politie van Noord-Holland bevestigt dat een 49-jarige man uit Amsterdam zich heeft aangegeven voor de poging tot diefstal en dat hij is aangehouden. De politie wilde zijn identiteit niet bevestigen aan de krant, maar ook kunstdetective Arthur Brand zei dat het Henk B.

In 2002 stalen Henk B. en Okkie Durham twee schilderijen van Vincent van Gogh uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ze sloegen een raam op de eerste verdieping in en trokken de twee schilderijen van de muur. Ze werden gepakt nadat het DNA van Durham was gevonden op een pet die was achtergelaten op de plaats delict, aldus de krant.

De schilderijen werden later gevonden bij het Italiaanse maffialid Raffaele Imperiale toen hij werd gearresteerd in Dubai en teruggebracht naar Amsterdam. De twee kunstdieven werden veroordeeld tot 3,5 jaar cel en moesten elk 350 duizend euro schadevergoeding betalen.

Volgens kunstdetective Arthur Brand gaan er al langer geruchten dat B. betrokken was bij de mislukte overval op het Zaans Museum. “Hij is geen slechte man, maar hij is een verslaafde en dat doet soms rare dingen met mensen”, zegt Brand tegen de krant. “Onlangs was er weer een verzoek van de zware georganiseerde misdaad om kunst te stelen, zodat het gebruikt kan worden als ruilmiddel voor lagere straffen. Ik vermoed dat Henk B. om die reden het werk probeerde te stelen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?