Veel meer mensen gebruiken injecteerbare fillers in Nederland

Image source - Pexels.com


Het aantal fillerbehandelingen om lippen voller te maken of rimpels glad te strijken neemt in Nederland toe. Het aantal steeg met 17,5 procent, van 138.496 procedures in 2016 naar 162.702 in 2019. Deze cijfers zijn verzameld in het kader van het promotieonderzoek van cosmetisch chirurg Tom Decates, dat donderdag zou verschijnen in het Journal of Cosmetic Dermatology.

De gegevens zijn alleen afkomstig van officiële klinieken en houden geen rekening met procedures die worden uitgevoerd bij kappers, schoonheidssalons en zonnestudio’s. In 2019 is het aantal mensen in Nederland dat niet alleen fillers maar ook botox gebruikt gestegen tot ruim 450.000. De gemiddelde klant is 43 jaar en één op de acht klanten is man.

“De cijfers geven aan dat één op de 41 vrouwen in ons land fillers gebruikt. En dat dit een jaarlijks ritueel is”, zegt Decates. “Hierdoor zijn botox- en fillerbehandelingen de meest voorkomende esthetische procedures.”

Het ontvangen van een filler brengt een zeker risico met zich mee, zeker als de behandeling niet door een deskundige wordt uitgevoerd. Lezingen over bijzondere complicaties bij fillerbehandelingen in het Erasmus MC in Rotterdam worden steeds drukker. Drie keer per week vinden er consultaties plaats en in totaal worden er 500 complicaties per jaar behandeld.

De beroepsverenigingen van plastisch chirurgen (NVPC), cosmetisch dermatologen (NVCD) en cosmetisch artsen (NVCG) kunnen competente beoefenaars certificeren. Deskundigheid sluit de mogelijkheid van problemen als gevolg van de procedures echter niet volledig uit; DNA kan ook een rol spelen bij het ontstaan ​​van complicaties. Er wordt nu gedacht dat een DNA-test voor cosmetische ingrepen in de toekomst kan helpen om risico’s te voorspellen.

Decates denkt dat ondanks de stijgende behandelcijfers in Nederland het gebruik van deze cosmetica niet slecht is. “We vermoeden dat de cijfers in omringende landen hoger zullen liggen, aangezien cosmetische chirurgie nog steeds taboe is in onze calvinistische cultuur. De populariteit in Azië en Latijns-Amerika zal aanzienlijk groter zijn.”

Nederland is in 2015 gestopt met het gebruik van niet-oplosbare, permanente fillers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?