Van Dale-woordenboek bijgewerkt met coronavirusgerelateerde woorden

Image source - Pexels.com


De 16e editie van het woordenboek Dikke van Dale bevat veel nieuwe woorden die te maken hebben met de coronaviruspandemie, meldt de NOS.

Onder de nieuwe woorden in het Nederlandse woordenboek zijn anderhalvemetersamenleving, verwijzend naar sociale afstand. Coronaveilig, wat zich vertaalt naar ‘coronaveilig’. Superverspreider vertaalt naar “superverspreider” – een gebeurtenis die de bron was van veel coronavirusinfecties. En viruswappie – een beledigende term voor iemand die de ernst van het coronavirus of de pandemie ontkent.

Anderhalvemetersamenleving, wat zich vertaalt naar ‘1,5 meter samenleving’, werd ook verkozen tot het Nederlandse Woord van het Jaar 2020.

De nieuwe editie van het Groot Nederlands Woordenboek bevat duizenden nieuwe woorden. Naast de pandemie hebben de nieuwe woorden te maken met actuele onderwerpen als klimaatverandering, sociale media en inclusiviteit. “Deze woorden laten niet alleen zien hoe de taal, maar ook hoe de samenleving verandert”, staat op de website van Van Dale.

Het nieuwe woordenboek wordt in maart gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?