Uitgever verontschuldigt zich voor boek over Anne Frank verraad

Image source - Pexels.com


Uitgever Ambo Anthos verontschuldigde zich voor het publiceren van een boek over het verraad van Anne Frank en haar familie na kritiek op het onderzoek in het boek. In het boek concludeerden onderzoekers dat de joodse notaris Arnold van den Bergh waarschijnlijk de schuilplaats van de Franken aan de Duitsers heeft doorgegeven. Maar andere experts zeggen dat de conclusies te veel gebaseerd zijn op aannames, meldt de NOS.

Ambo Anthos, die het boek van de Canadese schrijfster Rosemary Sulivan in Nederland uitgaf, schreef dat ze zich kritischer had moeten opstellen. Het heeft extra oplagen van het boek uitgesteld en wacht op “antwoorden van het onderzoeksteam op de vragen die zijn gerezen”. De verontschuldiging was gericht aan ‘iedereen die zich beledigd voelt door het boek’.

Experts hadden volgens de NOS bewondering voor de grote hoeveelheid informatie die het onderzoeksteam van het boek met moderne methoden heeft verkregen. Maar meende dat de conclusie dat Van den Bergh de familie Frank heeft verraden gebaseerd was op aannames. Een essentieel punt dat Van den Bergh de boosdoener was, was dat hij als prominent lid van de Joodse Raad toegang had tot lijsten van onderduikadressen in Nederland. Maar volgens andere experts was daar geen bewijs voor.

Universitair docent Bart van der Boom, die aan een boek over de Joodse Raad werkte, zei tegen de NOS dat de conclusies van het boek “lasterlijke onzin” waren. Ook het Anne Frank Fonds was kritisch over het onderzoek. “Dit draagt ​​niet bij aan waarheidsvinding. Het zorgt alleen maar voor verwarring. Het onderzoek zit ook vol fouten”, aldus voorzitter John D. Goldsmith.

De onderzoekers achter het boek hebben nog niet gereageerd op de kritiek. Wel merkten ze in het boek op dat ze geen definitief bewijs vonden. “Omdat er in zo’n oude zaak geen DNA-bewijs of videobeelden zijn, zul je altijd moeten vertrouwen op indirect bewijs. Toch heeft onze theorie een kans van minimaal 85 procent. We hebben geen smoking gun, maar we hebben een heet wapen met lege omhulsels ernaast”, zei onderzoeker Vince Pankoke, een gepensioneerd FBI-agent, tegen de NOS toen het boek eerder deze maand verscheen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?