Twee onbekende Mondriaan-schilderijen onthuld in nieuw boek

Image source - Pexels.com


Piet Mondriaan schilderde aan het begin van de vorige eeuw twee portretten die tot nu toe onontdekt bleven. De portretten zijn volgens het boek van de twee kinderen van Mondriaans vriend De geheime portretten van Mondriaan donderdag gepubliceerd. Een kunsthistoricus bevestigde volgens het boek de authenticiteit van de werken.

Schilder en kunsttheoreticus Piet Mondriaan (1872-1944) schilderde de portretten van de zoon en dochter van de betovergrootvader van Nick Draaijer in 1907 en 1908. Draaijer ontdekte dit tijdens het schrijven van een boek over zijn familiegeschiedenis. De portretten zijn in particulier bezit en niet publiek toegankelijk, maar er zijn wel foto’s van.

“De twee tot nu toe onbekende werken van Mondriaan zijn een prachtige vondst van Nick Draaijer”, zegt Wietse Coppes, conservator van het RKD. “Hoewel Mondriaan normaal gesproken niet van portretopdrachten hield, stralen de nu ontdekte kinderportretten een zekere liefde en aandacht uit. Alsof Mondriaan meer van deze portretten heeft gemaakt omdat ze voor een goede vriend waren bedoeld”, aldus uitgeverij Pluim.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Mondriaan werd geboren in Amersfoort. De stad viert feest door dit jaar bijna honderd activiteiten te organiseren, waaronder het maken van een herdenkingsmunt voor de kunstenaar. Mondriaan maakte tijdens zijn leven vele soorten kunst, maar werd bekend om zijn abstracte en non-figuratieve stijl.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?