Tropenmuseum plant permanente tentoonstelling over Nederlandse koloniale geschiedenis

Image source - Pexels.com


Vanaf 9 juni presenteert het Tropenmuseum in Amsterdam een ​​nieuwe permanente tentoonstelling over het Nederlandse koloniale verleden en de impact ervan op de wereld van vandaag. De tentoonstelling, getiteld Our Colonial Legacy, bevat zo’n 500 objecten en kunstwerken uit het koloniale gebied, aangevuld met nieuwe, hedendaagse kunst.

Het Nederlandse koloniale verleden in Suriname, het Caribisch gebied en Indonesië staat centraal in de tentoonstelling, evenals het effect van dat verleden op het hedendaagse leven in die gebieden. Dit omvat negatieve effecten van de koloniale geschiedenis, zoals ongelijkheid, racisme, uitsluiting en uitbuiting. Maar er is ook aandacht voor de diverse samenleving, cultuur, een gedeelde keuken, taal en muziek.

Het museum wil “bijdragen aan het bewustzijn van de structuren en relaties” die met het kolonialisme met de tentoonstelling zijn geïntroduceerd. “Door te laten zien hoe koloniale geschiedenis een imperfect verleden is, wil het Tropenmuseum bijdragen aan het debat in de samenleving en aan een rechtvaardiger samenleving”, aldus het Amsterdamse museum.

Vorig jaar had het Rijksmuseum in Amsterdam zijn eerste tentoonstelling over slavernij in de koloniale tijd, van de 17e tot de 19e eeuw. Tickets waren snel uitverkocht en bijna 80.000 mensen bezochten de tentoonstelling. Ook online bekeken miljoenen mensen de tentoonstelling.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?