Tropenmuseum kondigt interactief namenmonument voor tot slaaf gemaakte mensen aan

Image source - Pexels.com


Het Tropenmuseum in Amsterdam lanceert op 23 juni een interactief namenmonument voor honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen. Bezoekers kunnen het digitale monument gebruiken om de namen van de tot slaaf gemaakte mensen, de relaties die ze met elkaar hadden en hun persoonlijke verhalen te zien. Het Digitaal Namenmonument bevat bijna 200.000 namen en zal worden aangevuld naarmate er meer namen bekend worden, meldt NU.nl.

Het Tropenmuseum wil dat het monument de sociale connecties van tot slaaf gemaakte mensen laat zien “ondanks de poging om de tot slaaf gemaakte mensen te ontmenselijken”, zegt een woordvoerder van het museum tegen de krant. “Het doel is om de onzichtbare geschiedenis een gezicht te geven. Het tonen van de menselijkheid van tot slaaf gemaakte mensen die in een onmenselijk systeem moesten leven.”

Het museum noemt het Digitale Namenmonument “een eerbetoon aan de tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië”. Het monument bestaat uit twee delen: een grote projectie en touchscreens waarmee bezoekers de namen kunnen doorzoeken. Als bezoekers op een naam klikken, zien ze meer informatie over de persoon achter de naam, inclusief andere mensen in het monument waarmee ze verbonden waren, zoals ouders, kinderen of andere mensen die op dezelfde plantage woonden.

Het Rijksinstituut voor Nederlandse Slavernijgeschiedenis en Erfenis (NiNsee) is enthousiast over het monument. “Dit brengt deze tot slaaf gemaakte mensen weer tot leven en krijgt erkenning”, zegt voorzitter Linda Nooitmeer tegen NU.nl. “Dit is groots in zijn kleinheid.”

Volgens het Nationaal Archief vervoerde Nederland zo’n 550.000 Afrikaanse mensen om als slaven in zijn koloniën te werken. Ongeveer 90.000 van hen overleefden het transport niet. Nederland was een van de laatste landen die de slavernij in zijn koloniën op 1 juli 1863 afschafte. Het kabinet heeft nooit officieel excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden, maar verschillende gemeenten hebben wel excuses aangeboden voor hun rol daarin. Amsterdam was vorig jaar de eerste die dat deed, gevolgd door Rotterdam en Utrecht. Ze roepen op tot een nationale feestdag om de slavernij te herdenken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?