Troost het verdriet, herstel het vernietigde: A’dam burgemeester op Dodenherdenking

Image source - Pexels.com


Burgemeester Femke Halsema zei in haar toespraak bij de Nationale Herdenking op de Dam dat de herinneringen van mensen aan de bommen en het geweld uit de Tweede Wereldoorlog weer tot leven komen nu er oorlog is ‘op ons continent’. Duizenden mensen woonden de Nationale Herdenking bij. De ceremonie verliep zonder incidenten.

“Overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, mensen die van elders zijn gevlucht voor bommen, soldaten die hun leven riskeren voor vrede en veiligheid: met een oorlog op ons continent komen de herinneringen van veel mensen terug. Van marteling, onderdrukking, van het overlijden van dierbaren De pijn die nooit echt weggaat, laat zich intens voelen”, aldus Halsema.

Se beschreef een oud beeld dat weer actueel is geworden. “Een man buigt zich over een vrouw die levenloos op straat ligt. Om hem heen rokend puin, koortsachtig werkende hulpdiensten, mensen die versuft om zich heen kijken en lijken onder witte lakens. Het zijn oude foto’s maar beelden die maar al te actueel zijn.”

“Hier vlakbij verwoestte een bom de hoek van de Blauburgwal en de Herengracht. En 44 mensen leven. ‘Het is alsof de stad kreunt’, schreef een Amsterdamse vrouw die vlak daarvoor de sirene van de luchtaanval hoorde. Het was 11 mei 1940. Een tragische dag. Toch was de bom in Amsterdam slechts een voorbode. Drie dagen later werd Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement in de Nederlandse geschiedenis. Op die dag kwamen de nazi’s dichter bij hun doel: de macht in Europa veroveren en een genocide plegen die we kan het nog steeds niet bevatten. Op 14 mei 1940 verloren de Rotterdammers honderden medeburgers. Een trotse stad verloor haar oude hart. Nederland verloor zijn vrijheid, zijn democratie en zijn rechtsstaat.”

“Samen herdenken biedt troost. Hier, bij dit symbool van nationale eenheid en bij de talloze gedenkstenen en monumenten op andere plekken in ons land”, aldus de Amsterdamse burgemeester. “Een van de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten staat niet voor niets in Rotterdam. Het heet De Verwoeste Stad. Het herinnert ons aan het lijden van een stad die – in de woorden van de kunstenaar – gewoon wilde bloeien als een bos. Een figuur steekt zijn handen naar de hemel. Een groot gat in zijn lichaam schreeuwt het uit. En toch is het ook een monument van verlangen en wilskracht. Het laat zien hoe de Maasstad en heel Nederland weer zouden verrijzen: modern, vrij en reikend voor de sterren. De overlevenden bouwden voort op de herinnering aan de doden”, herinnert Halsema zich het beeld van beeldhouwer Ossip Zadkine.

“Het is alsof de stad kreunt. Het klinkt – zelfs nu – uit het verleden. Het klinkt uit steden niet zo ver weg. En het spoort ons aan om wilskracht te tonen. De kracht om te troosten waar er verdriet is. Om te herstellen wat is vernietigd. En nooit te vergeten wie we hebben verloren”, besloot Halsema haar toespraak.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?