Torso gevonden in Amsterdamse rivier in 2013 in verband met vermiste Russische kunsthandelaar


Een torso die negen jaar geleden in een blauw zeildoek is gevonden, is die van een Rus, zei de Amsterdamse politie dinsdag. Het stoffelijk overschot is negen jaar geleden gevonden aan het IJ in Amsterdam en deze maand is er een DNA-match gemaakt. Het slachtoffer werd als vermist opgegeven in Rusland en zijn familieleden gaven vrijwillig stalen af ​​zodat DNA in een internationale database zou worden opgenomen.

“Het slachtoffer was een rijke Russische zakenman die zich bezighield met de kunst- en antiekhandel. Vanwege de oorlog in Oekraïne is er geen contact met de Russische autoriteiten en kunnen de familieleden van de man, waarvan bekend is dat hij in Rusland woont, niet worden geïnformeerd over zijn dood”, aldus de politie. De autoriteiten weigerden de identiteit van het slachtoffer in een verklaring bekend te maken, in afwachting van familiebericht.

Een voorbijganger vond op 30 januari 2013 op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord een in blauw plastic gewikkeld pakketje. De politie haalde het pakket uit het water en constateerde dat het om de romp van een menselijke man ging. Er zijn nooit andere overblijfselen gevonden. De romp werd uiteindelijk begraven op een begraafplaats in Amsterdam West.

Lees ook:  Amsterdam Light Festival viert 10e editie met oude favorieten

De vondst van de romp werd in januari weer in de schijnwerpers gezet door het coldcaseteam. Een beloning van 15.000 euro werd uitgeloofd aan iedereen die de definitieve aanwijzing kon geven om het mysterie op te lossen. “We hebben het onderzoek heropend en zijn vooral op zoek naar getuigen en mensen die meer weten over de overleden persoon. Er is nog nooit iemand geweest die iets heeft gemeld over een vermiste persoon die we in verband kunnen brengen met de moord”, zegt onderzoeksteamleider Ercan Turan tegen De Telegraf in januari.

Sindsdien zijn er enkele tips binnengekomen, maar de politie hoopt nog steeds dat meer mensen zich melden.

Plaats een reactie