The Voice verliest sponsoring, jurylid na beschuldigingen van seksueel wangedrag

Image source - Pexels.com


Zangeres Anouk maakte bekend geen coach meer te zijn bij The Voice of Holland na beschuldigingen van seksueel wangedrag en machtsmisbruik tegen collega-coach Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen. Telecombedrijf T-Mobile maakte bekend te stoppen met het sponsoren van het tv-programma. En Linda de Mol heeft het uitgemaakt met Reitbergen en heeft haar werk voorlopig stopgezet.

RTL maakte zaterdag bekend dat The Voice of Holland voorlopig niet wordt uitgezonden vanwege berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Rietbergen erkende dat hij relaties van ‘seksuele aard’ had met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland.

Linda de Mol heeft haar relatie met Rietbergen verbroken en neemt een pauze van haar werk. “Ik zit al een paar dagen in een vreselijke nachtmerrie”, schreef ze op de website van haar tijdschrift LINDA. “Er zijn zoveel dingen naar voren gekomen die ik niet wist en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet.” Ze schreef dat Ritebergen niet meer bij haar woont en vroeg iedereen haar familie met rust te laten.

De Mol bedankte iedereen voor de “begrijpende berichten en sms’jes” die ze kreeg. “Dat is het enige dat een beetje troost biedt als je hart gebroken is.” De Mol en Rietbergen begonnen hun relatie in 2007.

“Het is gewoon een corrupte bende”, zegt Anouk in een video op Instagram. “Ik wil niet werken waar meerdere mannen jarenlang misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar ze er bewust voor hebben gekozen om het stil te houden en de andere kant op te kijken. Dat is echt onacceptabel.”

Anouk is al enkele jaren coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids. Samen met Ali B, Glenis Grace en Waylon vormde ze dit seizoen het team van coaches. “Dat is niet waar ik ben. Daar wil ik niet bij zijn”, besloot Anouk haar video. “Ik wil je even laten weten dat ik niet meer terugkom naar The Voice of Holland. Dat was het.”

RTL en producer ITV zijn een onafhankelijk onderzoek gestart naar de beschuldigingen. Donderdag komt het onderwerp uitgebreid aan bod in het programma BOOS van Tim Hofman. Ook coach Ali B komt aan bod. Afgelopen dinsdag is aangifte tegen hem gedaan, naar verluidt door een oud-kandidaat. Het Openbaar Ministerie (OM) moet de klacht tegen Ali B beoordelen en beslissen of er onderzoek naar gedaan moet worden. Een woordvoerder van het OM kon niet voorspellen hoe lang dit zou duren. Er zijn geen verdere aangiften gedaan tegen de 40-jarige rapper. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Telecombedrijf T-Mobile stopt met sponsoren van The Voice of Holland, bevestigt het bedrijf. “We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en als bedrijf nemen we hier nadrukkelijk afstand van”, aldus het bedrijf in een verklaring. Ook T-Mobile betuigt zijn medeleven aan alle betrokkenen.

Supermarktketen Lidl, die in het programma adverteert, schort de sponsoring tijdelijk op. Een woordvoerder van de supermarktketen zegt dat de sponsoring automatisch stopte toen het programma werd stopgezet.

Het CDA pleitte voor een betere bescherming van deelnemers aan talentenjachten tegen machtsmisbruik. Kamerlid Lucille Werner vroeg staatssecretaris Gunay Uslu wat de huidige afspraken zijn met deelnemers aan The Voice of Holland en hoe deze verbeterd kunnen worden. “Elke deelnemer aan een tv-show moet zich veilig voelen”, schreef Werner op Twitter. “Machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn onaanvaardbaar, en tekenen hiervan moeten grondig worden onderzocht.”

Ze wil van Uslu weten in hoeverre het ministerie van OCW op de hoogte is van de beschuldigingen bij The Voice. Werner wil ook duidelijkheid over de vraag of er voldoende ruimte is voor kandidaten om grensoverschrijdend gedrag te melden en hoe ongelijke werkverhoudingen worden bewaakt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?