Teleurstellende cultuursector blijft dicht: staatssecretaris

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu zei dat het “teleurstellend” is dat musea, bioscopen en theaters hun deuren gesloten moeten houden. De taskforce cultuur en creatieve sector, bestaande uit ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, herhaalde de oproep aan het kabinet voor meer perspectief. Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakten vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat de cultuursector grotendeels gesloten blijft.

“Dat is heel teleurstellend”, zegt Jeroen Bartels namens de taskforce. “Het mag natuurlijk geen competitie tussen sectoren worden en het is mooi dat kinderen weer naar school kunnen en dat de winkels open zijn, maar we verlangen er naar om weer open te zijn. We hadden hoop op musea toen we hoorden dat winkels toch open zou gaan, maar dat mag helaas niet.”

De cultuursector blijft in ieder geval tot 25 januari gesloten. Het kabinet heroverweegt dan zijn besluit. Bartels zei te begrijpen dat “gezondheid voorop staat”, maar vindt dat er na twee jaar een beter plan moet zijn voor de lange termijn.

De Vereniging van Theater- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD) wilde een “langetermijnstrategie” van het kabinet, zei een woordvoerder donderdag nadat was uitgelekt dat de beperkingen voor de cultuursector niet worden opgeheven.

Volgens Rutte was het niet mogelijk om de cultuursector te openen omdat de huidige versoepeling zou kunnen leiden tot 80.000 besmettingen per dag. “We gaan de komende tien dagen kijken wat we verder kunnen leren, van het buitenland, maar ook naar aanleiding van deze beslissingen. Als er over tien dagen iets kan, heeft de horeca en cultuur voorrang, ‘ zegt Rutte.

Uslu trekt drie miljoen euro extra uit voor musea. Voor andere culturele instellingen lijkt voorlopig geen extra geld beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?